måndag 29 januari 2024

Store Kongensgade 23. En essä. Søren Ulrik Thomsen.

 



Store Kongensgade 23. En essä.

Søren Ulrik Thomsen.

Översättning Leif Jacobsen.

Utgiven 2023.


Jag tänker på berättelsen som vacker och mänsklig. Jag tänker på människor och liv, tycker om, njuter och funderar över texten. 


Han berättar om viktiga livspunkter. Han reflekterar över sin mamma, som spelat stor roll för hans liv och tankar. Inte bara för omsorg och värme, utan också kring vad sjukdom och brister i vård gör mot en människa. Henne. Och också mot de som finns runt omkring. T ex honom. Psykisk sjukdom är fasa, obegriplig för alla, ja, vården också. Han reflekterar över det. Jag likaså. Hur ser vi själva på psykisk sjukdom?


Han berättar om platsen - Store Kongensgade 23 - som varit en liten, liten del men ändå spelat stor roll för honom. Mindre och annat för andra i familjen. Har du en plats eller tidpunkt där allt strålar från?


Kvinnor, vänner, relationer. Ja, varför försvann hela vänkretsen från föräldrarna? Han undrar, men vill ändå inte veta. Viss kunskap kanske skulle fördärva, eller inte. Beror det på hur vi förhåller oss till den? Reflektioner uppkommer, förstås, hur kunde det ske? Han reflekterar också över egna vänner och bekantskaper. Människor kommer och går. Hur levde de, hur åldras vi, vad hände genom livet?


Berättelsen är en minnesnotering av författaren. Det är reflektioner, individuella men allmängiltiga, som vi alla kan ta del av och reflektera över. Vad gör våra minnesbilder med våra liv? Varför finns de kvar, varför håller vi dem vid liv, varför är de viktiga och kan vi ignorera dem, glömma, om vi vill?


Hur tänker vi kring medicinering och vård vid psykisk ohälsa?

Är vi rädda för ålderdomen?

Hur lättläst är texten?

Är ämnena bekanta eller svåra att sätta sig in i?

Tänker du likartade tankar?

Hur påverkar familjehistorien våra liv? (Pengar, utbildning, inställning/principer, fostran, sjukdom.)

Hur pratar vi med döda vänner?


Jag är tacksam och glad över den här läsningen. Den har givit mig många tankar, trots de få sidorna. Den krävde närvaro för eftertanke, men var ändå lättläst. 


Rekommenderas!


A..

Mer om bok och författare på denna sida, här

Till bokhandeln hittar du här!






#storekongensgade23 #lindochco #SørenUlrikThomsen 

#roslagensbokhandel #kulturtorget #norrtälje #läsbaraläs

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...