fredag 28 januari 2022

Vad är bokhandelns fokus?

Vad är bokhandelns fokus? 

Eller ska i stället jag fråga: Vad är platsens fokus? 

Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje är en bokhandel. Vi säljer böcker. Vi har flera tusen titlar i vårt lager; nya böcker på gatuplanet och begagnade i antikvariatet som är beläget en trappa upp i bokhandeln. 

Service är vår fokus. Vi bistår gärna i uppgiften att ta hem en bok till den som så önskar. Det kostar inget extra, vi letar gärna, föreslår gärna och tipsar om böcker vi tycker om eller som andra har givit uttryck för att de är riktigt bra. 

Vi vill vara en plats där läsning ses som något viktig. För att det utvecklar oss som människor. 

Därutöver är vi en plats för utövande av kultur. Vi är en scen och en samtalsplats. Vi samtalar om böcker, om sakfrågor kopplat till demokrati, rättvisa, mänskliga rättigheter, om hälsa, rörelse och psykisk ohälsa och om annat som hör de viktiga samtalen till. Det gör vi t ex i bokcirklar, studiecirklar, föreläsningar/framträdanden, boksigneringar, bokprat, genom en scen för t ex poesi eller annat och genom samtal om specifika frågor. 

Vi vill vara en plats där samtal ses som något viktig. För att det utvecklar oss som människor. 

Vi vill uppmuntra människor att läsa, höja sin ribba och utmana sig själva. Vi vill utmana människor i samtalen som följer på läsning eller ett ämne. Syftet är att utmana sina invanda tankespår, lära sig mer om både sig själv och andra genom att lyssna på andra. Var och en är en del av samtalet, men en viktig del är att lyssna på de övriga i rummet. Vi behöver lyssna, men också bli lyssnade på. 

Bokhandelns fokus är dels att sälja böcker, men kanske ännu mer att vara en plats för samtal och lärande. Vi vill möta ungdomar och vuxna, gärna tillsammans, men också var för sig. 

Att läsa och samtala är guld för själen. 

Vi vill vara en plats där kvalitativt goda och utvecklande samtal förs. 

A..


Ps... därutöver ber jag att få påminna om att jag kan ägna mig åt hemleveranser av böcker inom stadens gränser. Utan en bra bok ska du ju inte behöva vara - och jag har en kropp som behöver röra på sig. 












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...