fredag 21 januari 2022

De förlorade minnenas ö - Yoko Ogawa


På en namnlös ö sprider sig glömskan som en epidemi. Saker har börjat försvinna från ön, och strax därpå även ur männi­skors minnen. En dag finns det inte längre några fåglar, en annan inga mera rosor. Men för ett fåtal lever minnena kvar, och för dem är tillvaron skräckfylld: de vet att den hemliga polisen kan få även människor att försvinna.

De förlorade minnenas ö är en klassikerstämplad dystopisk berättelse av en av Japans främsta författare. Romanen berättas av en ung författare vars redaktör är i fara och behöver hennes hjälp för att undkomma. Tillsammans inser de att hennes skrivande kan vara det enda sättet att bevara det förflutna på.  

YOKO OGAWA (född 1962) har tilldelats alla de stora japanska litteraturpriserna och är en av Japans absolut mest berömda författare. Sedan tidigare finns hennes roman En gåtfull vänskap på svenska. 

VIBEKE EMOND har tidigare översatt både äldre klassisk japansk litteratur och moderna författare som Haruki Mura­kami och Yoko Tawada. Hennes översättning för oss av Yoko Tawadas Sändebudet var finalist till Årets översättning 2021.


*** 

Den här boken - De förlorade minnenas ö - lägger vi på bokhandelns bokvalsbord till bokcirklarna. Där lägger vi böcker som vi tror har ett högt läsvärde och där det finns goda möjligheter till tanke och samtal. VI läser gärna böcker som skaver en aning i oss, som sätter fart på tankearbetet och får oss att undra. Kanske visar det sig att någon i gruppen också undrar över just det eller har svaret helt klart för sig. Det kanske visar sig att de har sett saken från helt olika håll. 

Häromnyss talade vi om Abdulrazak Gurnahs bok Den sista gåvan i en bokcirkel. Abdulrazak Gurnah fick Nobelpris i litteratur 2021. Det var ett samtal, och en tankeskörd, som heter duga, vill jag säga. I samtalet fanns klokskap, funderingar och ny spår som lyftes med anledning av läsningen. Vi tänker olika för att vi är olika, och det leder onekligen till mer kunskap i var och en. Ja, alltid förutsatt att vi är generösa, inlyssnande och gör vårt yttersta för att förstå den som talar vid bordet. Vi lär oss mer om andra. Och, vi lär oss mer om oss själva. Att fördjupa sig, samtala om böckerna och lyssna på varandra, är onekligen en fantastisk grej att göra. 

Häng på, vetja! Vi har lediga platser. Hör av dig, du som vill föra livsfördjupande samtal med utgångspunkt från bokcirkelns böcker. Du riskerar förstås att utsätta dig för ny kunskap, vilket i sig kan vara omstörtande. Men ändå. Det är en fin grej att göra. '

Välkommen till bokhandeln, där är samtalet väldigt viktigt. 

A..


Ps. 

Välkommen att leta efter böcker även om samtal pågår. Ja, kanske inte i rummet där samtalet pågår, men bokhandlerskan servar dig gärna. Hon kan hämta nästan hela hyllan, bara du låter henne. Ska du "bara titta", så återkom gärna när du är på jakt efter en bok. Du är mycket varmt välkommen hit! 


  • Författare: Ogawa, Yoko
  • Översättare: Emond, Vibeke
  • Formgivare: Acedo, Sara






#Deförlorademinnenasö  #YokoOgawa  #roslagensbokhandel  #bokvalsbordet  #bokcirkeln  #magiskasamtal #Densistagåvan  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...