torsdag 20 januari 2022

Mitt Roslagen; Välkommen, du nya år.



Välkommen, du nya år


2021 var onekligen ett speciellt år. Det finns många som säger att det var ett skitår. Ja, till del kan jag hålla med, men det var också ett fantastiskt år. I bokhandeln har vi haft en hel del samtal som har lärt oss mycket nytt. Bokcirklar, demokratiska samtal, poesi och samtal om psykisk ohälsa och suicid gör våra dagar till möten om livets viktiga frågor. Jag möter gråt, skratt, aha-upplevelser, sorg och framtidstro. Att hitta en neutral plats att samtala med andra på skapar hopp. Det ger följdverkningar, som mod i själen och nya stigar i tanken. De inkörda spåren som alltid dyker upp i hjärnan kanske kan ändras, bli ljusare? Ja, jag hör hoppfullhet och glädje även när vi talar om suicid och djup sorg, det värmer min själ. Det är uppenbart att de livssamtal vi för i bokhandeln behövs. 


Under 2022 vill vi fortsätta mötas. Vi vill samtala om allt det viktiga i livet, det som gläder, skaver eller får oss att ställa oss på barrikaderna för någon eller något. Dit hör t ex demokratin, människorna, rättvisa och kulturen. Dit hör också barn, barnbarn och nära vänner. 


I cirkeln om Abdulrazak Gurnahs bok Paradiset talade vi om människors värde. Vad detta är behöver vi tala mer om, utröna vad vi egentligen menar och hur vi ser och respekterar andra. Den frågan landar i mig varje dag, eller kanske studsar omkring. Samhällets, och var och ens syn på människor ändras över tid, men väldigt många skillnader består. Kanske ändras den också under dagen, beroende av hur vi tänker just då. Fattigdom förstör mångas liv, men vår egen inställning, våra förutfattade meningar hindrar också oss själva. Både mot oss själva, men också mot andra. Hur ofta tänker du på klasskillnader, människors värde och ser du dig själv som en del av utvecklingen? Jag är innerligt glad för varje gång någon lyfter frågan. Det är allvarsamt och fint, nästan viktigast av allt. 


I En kvinnas frigörelse lyfter Édouard Louis sin mamma. Han har tidigare lyft sin pappa i Vem dödade min far? Fattigdom och livsinställning påverkar livet. Även om det blir som det blir, för att vi är som vi är i ett samhälle som stödjer eller stjälper, så är litteraturen ett sätt att förmedla ord, tanke och känsla till fler. Det ger oss ett tankeunderlag, där vi kan välja att lyssna och se hur vi skulle ha stått oss starka i den situationen. Hur värderar vi livet, vårt eget och andras? Frågan möter mig olika, beroende av sammanhang. “Skärp dig”, är inte en uppmaning att använda till människor i utanförskap, eller hur? Vi gör så gott vi kan, även om “skärp dig” är relevant ibland. Visst är det jag själv som ska säga; “skärp mig”, när det behövs? Det är som med heder, jag ansvarar för min. Det är inte någon annan som har att bedöma den. Inte min, inte hennes och inte hans. 


När jag läser Döda löv av Tom Malmquist så tänker jag igen på människors värde och livets förväntningar. Livet är svårt. Barndomen är förödande. Men, kanske är det så att vi kan komma vidare? Tom Malmquist resonerar kring människors värde, barndomstrauman och att kunna gå vidare. Han gör det genom karaktärerna. Huvudkaraktären åker hem till sin barndoms by. Han möter antagonister, föräldern och ungdomskärleken. Han agerar och tänker som en människa, oförmögen till vissa ting men ändå fullt kapabel till andra. Som vi ju är. Man kan välja att bli förbannad i sin läsning, irritera sig på språk, plattityder eller karaktärer, men man kan också ta ett steg tillbaka och ta det som ett viktigt underlag för tanke och samtal. Det gör vi i bokhandeln, samtalar om livet. Här kan vi t ex tala om det självklara i att en världsstjärna som stått på världens alla scener inte är det lyckligaste och bästa av allt. Vi kan låtsas tro att så är fallet, avundas, men också förstå att livet är något annat, oavsett höjd på kändisskapet. Jag tror på samtal och att se hela människan. Jag tror att det är ett villkor för liv, välmående och t o m överlevnad.   


Att hitta sitt sammanhang och klicket med andra människor, oavsett om det är i bokhandeln, på speedway, på fiket vid Kryddan kl 0700 eller på gymmet kl 1000 är något av det viktigaste av allt. Det är inte alla förunnat att hitta ett glädjens sammanhang, men om jag och andra i grupperna i bokhandeln tillsammans kan lyfta en person under året så har vi gjort stor skillnad. 


Det vill vi. Göra skillnad. För alla oss som vill och behöver ha goda sammanhang. 


Må 2022 bli ett år som är fyllt av god läsning och magiska samtal. 


På det vill jag tro. 


Anette Grinde

tfn 0708 905 731

Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje


Mitt Roslagen 20/1-22; https://issuu.com/mittro/docs/mittro220120_mindre (sid 22)







Boktips Mitt Roslagen 20 januari 2022

Debutant - Sergej Lebedev.

En vacker sommardag avlider en äldre man, en rysk emi­grant, på uteserveringen till en välbesökt restaurang i en europeisk småstad. Stamgästen Vyrin, eller herr Michalski enligt passet, har för vana att alltid sätta sig så att ingen lägger märke till honom, mitt bland alla andra restauranggäster och klirrande bestick. Men just den här dagen var serveringen nästan full och enda lediga platsen var längst ute vid kanten intill ett yvigt träd. Det plötsliga sticket, som från en geting, får Vyrin att reflexmässigt daska sig i nacken. När han vänder sig om får han syn på en man som hoppar in i en bil med främmande nummerplåt. Och mycket snart tvingas han inse det han befarat att den ryska underrättelsetjänstens långa arm, till slut, efter nästan trettio år, har hunnit ifatt den lands­flyktige förrädaren.

Debutant är både isande thriller och ett stycke nutidshistoria, skriven av en av vår tids ryska författare.


Den sista gåvan - Abdurazak Gurnah

Människorna i Den sista gåvan är offer för sina omständigheter, illa tilltygade av den globala migrationens tidvattensvågor, på flykt från sig själva. De är märkta av förlust, skam och rädsla. Med mästarhand skildrar Abdulrazak Gurnah deras rotlöshet, skuldkänslorna gentemot dem som har lämnats kvar, deras längtan efter tillhörighet och deras försök att uppfinna sig själva på nytt. Det här är berättelsen om den sköra gränsen mellan förlust och frihet, mellan gamla svek och nya lojaliteter.

Här återvänder Gurnah till de teman han har utforskat i flera av sina tidigare romaner: exil och skuld.


Hem - Karin Erlandsson

Havet omsluter det hem som är Åland. Karin Erlandsson berättar Ålands historia ur nya perspektiv: kvinnornas och barnens. ”Hem” är en kollektivroman där olika människors livsberättelser avlöser varandra. Alltid måste någon bege sig ut på havet medan någon annan stannar kvar och tvingas förhålla sig till frånvaron. Längtan, oro, lättnad, åtrå, otro – och självständighet.

Karin Erlandsson har här skrivit en historisk roman, i vilken viktiga episoder i vårt närliggande Ålands historia berättas genom skeenden där hemmet står i centrum.



Fågelmatning – allt du behöver veta - Niklas Aronsson

Fågelmatning ger dig massor med fakta om hur du kan mata vilda fåglar på ett bra och säkert sätt. Du får svar på vad de olika arterna äter och hur du bäst utformar din fågelmatning. Hur lockar du fram stenknäcken och varför är rödhakarna ständigt i luven på varandra? Förutom praktiska tips redogör boken även för vad forskningen säger om de stora mängder mat vi matar med i naturen. Påverkas fåglarna och på vilka sätt?

Fågelmatning är en folkrörelse med flera hundra tusen utövare, bara i Sverige. Vi matar fåglar på vintern, men också allt oftare året runt. Antalet produkter ämnade för fågelmatning har ökat markant på senare tid både vad gäller olika sorters mat, och varianter på fågelmatare. Här får du svar på allt du velat veta om fågelmatning i en och samma bok.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...