fredag 21 januari 2022

Debutant - Sergej Lebedev


Debutant är ett gift, inte en nybörjare eller novis.

Det är det där med namn. Ryska namn tillhör inte de vanligaste i min närhet. Ja, det säger mer om mig än om boken. Det är för mig att acceptera vad människor heter, trots att det är andra bokstavskombinationer än jag är van vid. Det är utveckling och respekt. Det är samma sak i det verkliga livet. Jag får bara skärpa mig, alltså. 

Debutant är osynligt, ej upptäckbart. Boken handlar om kemi, gift och krigföring, hemlig stadsmakt och att vara hundraprocentigt lojal mot staten. Annars är du illa ute. Den handlar om människor, tortyr, hur långt man kan gå och om det mänskliga psyket. Det är dystopiskt, fruktansvärt, men kanske sant. 

Sergej Lebedev väver en berättelse om kemi, laboratorier och försök på djur och människor. Försök som innehåller kemi, gift och tortyr. Han berättar om människor, lojalitet, släktskap och framgångar. Framgångar som andra, som t ex jag, ser som misslyckanden. För vad är det för framgång att giftmörda  och tortera människor? Han berättar om flykt och jakt, om människors liv och ett lands krav på sina medborgare. 

En krigsmaskin, Kalitin, en man, hamnar i en situation där han måste kriga mot sin son. Inte på allvar, men han är en krigsmaskin. Hur kan man leva med sig själv när man med berått mod mördat en oskyldig ung man i samma ålder som sonen. Hur kan man arbeta som en mördare och torterare och ändå leva med en son. Vilka känslor finns i kroppen på en människa? Vad kan man förklara för sig själv, skyla sig, för att stå ut med det man har gjort? 

Debutant, giftet är osynligt, men också den som behöver hålla sig undan från makten måste göra sig osynlig. Helt osynlig. För evigt. Den som letar kommer aldrig att sluta leta. Hur länge orkar man gömma sig? Vad händer inom honom när han förstår att de letar efter honom igen? 

Vad är människor kapabla att göra? Det talas om tortyr, att det under andra världskriget gjordes fasansfulla experiment på människor. Och att tysken från lägret delade sina erfarenheter med ryssarna.

En man är tillfångatagen. Han har arbetat med kemi och tortyr i sitt hemland. Han har utsatt människor för fullständiga vidrigheter, får eller kan inte fortsätta hemma för att han är borta. Han vill fortsätta att arbeta med sin passion. Han berättar vad han har gjort och vill gärna fortsätta. Hur tänker vi kring det? Alltså att man som fängslad vill fortsätta arbeta med tortyr och gift, fast nu för ett annat land. Vad är viktigt för en människa?

En man är på flykt, han har hoppat av sin roll i hemlandet. Han längtar tillbaka till sin roll som kemist, till giftet, till utmaningarna och till viljan att arbeta. Kanske t o m viljan att arbeta för sitt land, som han har lämnat av rädsla. Han vet att han inte kan återvända, att han skulle fängslas och kanske t o m dödas då, så han fortsätter att gömma sig. Ändå tänker han på det, att han t o m skulle kunna sitta i fängelse där hemma, bara han finge arbeta igen. Hur stark är kemistens längtan? Jag minns detta resonemang, om längtan att skapa det största, det värsta, när vi läste om första världskriget och gasen som dödade många. Hur kan man längta efter att skada? 

En man, eller kanske flera, jagar den andre. Det är någon form av katt- och råttalek, men man kan undra vem som är vad. Berättelsen vandrar över tid, beskriver minnesbilder, rekapitulerar upplevelser och platser. Man vill läsa på, näsan hasta för att man vill veta vad som händer. Men, Debutant kräver också eftertänksamhet. Vem är vem och på vilket sätt hänger de ihop? 

I Geniet från Breslau av Lena Einhorn beskrevs kemisten Fritz Haber. Han var kemist. Han fick Nobelpris för sina upptäckter (Nobelpris i kemi 1918). Det kan förstås bara beklagas eftersom de användes/används för att plåga och döda människor. Hans hustru, Clara Immerwahr, som också var utbildad kemist, opponerade sig mot sin mans arbete med giftgas. Hon tog sitt liv i deras trädgård år 1915 genom att skjuta sig med Fritz Habers tjänstepistol. Fritz Haber figurerar också i Debutant, flyktigt, men ändå.

Att vara jagad eller jagas. Att veta eller inte, att hela tiden vara på sin vakt. Att tro eller inte tro att det är tillfälligheter. Att bli nojig och dra på gasen lite för mycket. Vem kan man lita på? 

Här kan vi tänka kring livet och dess tillfälligheter. Är det tillfälligheter eller är det någon som har styrt riktningen åt det hållet? Vad är vi födda till? Vari ligger våra intresseområden? Kemister, engagerade människor som vill bli ihågkomna för eftervärlden. Människor som ingår i en krigsmaskin eller en statsmakt, vad gör de för att lyda order? Eller för att hålla sig till statens regler? Hur värderas människoliv? Hur rättfärdigar man sina egna val? Vad kan man drivas till? 

Den här boken rör inte Tyskland och nazismen, men har anspeglingar också åt det hållet. Det fanns många experimentverkstäder under andra världskriget där människorna, de som tillfångatagits - för att de var judar, homosexuella, romer, funktionsnedsatta, med mera - inte värderades som människor. I Debutant utforskas Rysslands statshemligheter, som man kan tro att det är. Är det här sant? Är det så här den ryska staten och dess säkerhetstjänst forskar, gör och behandlar människor, djur och natur? Är det så här det är att vara människa där? 

Vad gör ett samhälle med oss? 

Oj, säger jag om Debutant. Ja, rekommenderas, säger jag också. 

A.. 



#Debutant - #SergejLebedev  #nilshåkansson #bokvalsbordet #roslagensbokhandel #Välkommentillnorrtälje  #välkommentillbokhandeln  #skattkammare #nilssonförlag






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...