fredag 28 januari 2022

27/1-22; Förintelsens minnesdag

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz Birkenau befriades 1945. År 2022 var det 77 år sedan.

Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag. År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

I samband med Förintelsens minnesdag arrangeras manifestationer, seminarier och pedagogiska projekt på många orter runt om i Sverige. 

I Norrtälje samlades vi på Lilla torget, vi mindes tillsammans. Ett fyrtiotal åskådare lyssnade när vi välkomnade, betraktade när vi tände ljus och lyssnade när Mika Wallander talade. Därefter bjöds alla på kaffe av Café Rekommenderas, Wallinska gårdarna, Lilla torget Norrtälje.

Det är där människor möts som skillnad uppstår. Det är när vi står tillsammans mot förändringar i ett  samhälle vi inte önskar som förändring sker. Tillsammans gör skillnad. Det gör det också när föreningar och organisationer samverkar. 

Jag vill tacka Katarina, Bosse, Mika och Bosse för dagens arrangemang på Lilla torget i Norrtälje. Det finns fler att tacka, för det finns fler i varje organisation, men det är de som här representerar Sensus Studieförbund, Svenska kyrkan, Norrtälje FN-förening och Café Rekommenderas, som tillsammans med bokhandeln bidrog i arrangemanget.

Jag vill tacka alla som kom. Jag vill tacka Mika Wallander som talade. Det var viktigt, en viktig minnesstund, och det var vackert och fint där vi möttes på torget.

Smådugg är inget som hindrar, det är ofta så när vi talar med varandra utomhus.
Tack, för ljusen som minner om alla vi och världen förlorade. Tack, för tankar om att det aldrig får hända igen. Tack, för ord om vår allas roll, hur viktigt det är att vi ser och säger ifrån.
Tack, Café Rekommenderas för kaffet.
Tack.
Torsdag 27 januari 2022, kl 1230.
Förintelsens minnesdag.
Samarrangemang med
Sensus Studieförbund,
Norrtälje FN-förening,
Cafe Rekommenderas,
Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje
och
Svenska kyrkan, Norrtälje




Norrtelje Tidning 3 februari 2022.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...