fredag 14 januari 2022

Att skriva i onda tider : skriftställning 2005-2021 - Jan Guillou


Under mer än 30 år har 
Jan Oskar Sverre Lucien Henri Guillou varit Sveriges mest läste, kanske också mest kontroversielle, kolumnist.

Hans texter i Aftonbladet har handlat om allt från föreställningen att de fattiga får det bättre om man sänker skatterna för de rika, till hot och hat mot framför allt kvinnliga skribenter, om tilltron till hårdare straff och utbyggda fängelser och till och med om vargfrågan. Men allra mest om terroristlagstiftningen och frågan om likhet inför lagen.

Under senare år har texterna förskjutits mot den växande högerextremismen som det största hotet mot Sveriges demokrati sedan andra världskriget.

Det har gått 16 år sedan han samlade sina kolumner i en volym. Det har blivit hög tid på nytt.


Jan Oskar Sverre Lucien Henri Guillou är onekligen en produktiv författare. Han har ord om mycket, vilket naturligtvis gör honom utsatt för kritik i ett samhälle som gärna kritiserar. Det öppna och demokratiska samhället, och människorna däri, ska ju tolerera kritik, men hur man orkar är en gåta. Jan Guillou förfaller dock inte dra sig tillbaka i någon form, vilket är glädjande. 

Att skriva i onda tider innehåller krönikor över tid (2005-2021) Det innebär berättelser om vår tid, om vad som hänt och hur han - och andra - sett på saken. Krönikor över tid är därmed en tidsberättelse, att läsas med glädje, känslor och med en möjlighet att skapa nya minnesbilder. 

När jag betraktar Jan Guillous bibliografi kan jag inte mer än häpna. Produktiv är verkligen ordet. Romansviten om Det stora århundradet är fortfarande en uppskattad serie. Jag ser till att ha den uppdaterad i pockethyllan. Han har nu avslutat serien. Därmed inte sagt att han har slutat skriva. Nej, för det kommer nytt alldeles strax igen. Ja, han är en uppskattad skribent. Misströsta icke, säger bokhandlerskan. Vilken dag som helst - i närtid - har vi nästa bok här; Den som dödade helvetets änglar.  


#JanGuillou  #attskrivaiondatider  #piratförlaget  #roslagensbokhandel  #norrtälje #välkommentillnorrtälje  #välkommentillbokhandeln  #skattkammare  #kulturtorget 
Bibliografi enligt https://sv.wikipedia.org/wiki/Jan_Guillou

Romaner om Carl Hamilton

Fristående fortsättning

Romaner om Arn Magnusson


Fristående fortsättning

Romaner om polisintendent Eva Johnsén-Tanguy


Romansviten Det stora århundradet

Övriga romaner

Andra böcker#JanGuillou  #attskrivaiondatider  #piratförlaget  #roslagensbokhandel  #skattkammare  #kulturtorget  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...