torsdag 29 april 2021

Taggad att leva : igelkottens liv, historiska resa och hotade framtid - Marie Dacke

Taggad att leva : igelkottens liv, historiska resa och hotade framtid.


Var det länge sedan du såg en igelkott? Det är för att de är på väg att förlora kampen mot robotgräsklippare, bilar och andra faror som människan har skapat. Igelkottarnas äventyr har pågått i en miljon år. De överlevde mammutar och sabeltandade katter, men är i dag rödlistade djur med en oviss framtid. 

Hur skyddar vi detta urtidsdjur, som är en av våra bästa bundsförvanter i trädgården i kampen mot skadedjur och bidrar till den biologiska mångfalden? Det är hög tid att börja uppskatta och värna om trädgårdens doldis. 

Taggad att leva tar avstamp i historien, men för oss också ut i villakvarteren och igelkottarnas jaktmarker. Där lyckas de med sin nyfikenhet ställa till det för sig på en mängd otroliga vis. De super sig fulla i vinkällaren, muras in under kyrkan, startar (och släcker) bränder och deltar i flera rättegångar. Genom att följa författarna på nattliga vandringar får vi möta räddade, skadade, nyfödda och gamla igelkottar. Och viktigast av allt får vi 30 tips på akuta åtgärder för att hjälpa igelkotten mot en hållbar framtid. 

Marie Dacke är professor i sinnesbiologi vid Lunds universitet och forskar om hur djur ser och navigerar. Under tio år har hon svarat på allmänhetens frågor om livet i deras trädgårdar i tv-programmet Studio Natur. Hon är en av författarna till boken Trädgårdsdjur (2020).


* * * * * * 

Jag andas djupa andetag när jag tänker på de vackra små djuren som sakta makar sig över gräsmattan. Tassar med små steg. De rundar hörnen, spejar sig framåt efter faror och springer i riktning mot sina platser. De små djuren är en viktig del av vår värld och jag vill så gärna att de ska finnas kvar. De är som små urdjur som tar hand om så mycket. Vackra, små urdjur.

När jag läser och hör om deras svåra förutsättningar med majbrasor, vårstädningar, vägar, robotgräsklippare och andra mänskliga arrangerade faror gör det ont i min själ. De här djuren vill jag att vi ska vårda. Jag vill att vi ser djuren som viktiga, som något vi vill ha kvar. De har rätt att vara här, tillsammans med oss människor (ja, på varsitt håll) och tillsammans med all växtlighet som finns. Igelkotten har sin plats här. 

I den här boken hittar vi historia, fakta, räddningsåtgärder, beteenden och tips på sätt att få ha den kvar. Låt oss läsa och låt oss ta ett gemensamt ansvar för alla djur och växter, ja, hela vår natur. Vi vill ha den kvar. Till oss, till andra och till alla kommande generationer. 

Välkommen till Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje.

A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...