måndag 26 april 2021

Berget vi bestiger - Amanda Gorman

Mr President and Dr Biden, 

Madam Vice President and Mr Emhoff,
Americans, and the World:  

When day comes, we ask ourselves: 
Where can we find light  

Så inleds Amanda Gormans poem The Hill We Climb som hon läste den 20 januari på trappan till Kapitolium i Washington. Hon blev den sjätte och yngsta poeten som gav en poesiuppläsning vid en presidentinstallation. Hon intog scenen efter USA:s 46:e president, Joe Biden, och fängslade nationen och fick hoppet att vakna bland tittare runtom i världen. Här är dikten i sin helhet, tolkad till svenska av artisten, programledaren och författaren Jason Diakité.

Amanda Gorman är den yngsta poeten i USA:s historia som har framträtt vid en presidentinstallation. Gorman är en förkämpe för klimatfrågan, antirasism och jämställdhet. Hon har en examen från Harvard University och bor nu i Los Angeles. Hennes första barnbok och en diktsamling kommer att ges ut i september 2021 på en mängd språk, inklusive svenska.


Amanda Gorman - är visserligen inte nobelpristagare, men jag har ändå lagt boken i hyllan för Nobelpris i litteratur (pockethyllan närmast fönstret vid ingången). Kanske mest för att den ska ligga på en viktig plats och jag inte ska glömma var jag lagt den. :) 

Berget vi bestiger är liten och nätt. Den går fint att stoppa ner i fickan. Du kan lätt ta den med dig, läsa över en kopp kaffe eller på en parkbänk i solen.

Njut dagen som den bästa! 

A.. 



Om översättningsprocessen - på svt.se; 

https://www.svt.se/kultur/den-svenska-forlaggaren-i-debatten-om-amanda-gorman-och-oversattningarna-agenter-staller-allt-fler-krav


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...