söndag 25 april 2021

Handbok för demokrater - Antje Jackelén

Demokratiska samtal 27/4-21.

Textunderlag för samtal; Handbok för demokrater - Antje Jackelén - Erövra ditt medborgarskap. 

Jag tänker kring hennes reflektion om att vara med-borgare. Att vara med och tillsammans, ta ansvar gemensamt för land, region, platta och människor. Att se oss som en viktig del av sammanhanget. Vår självklara demokrati kanske inte är så självklar, vi kanske måste se upp en aning. Hur kan starka röster eller grupper genomföra saker som inte är av godo för oss alla, rent skadliga. Är det så vi vill ha det? 

Jackelén talar om att demokrater måste matas med värderingar. Intressant, tänker jag. Hur matas vi och hur ändras våra värderingar? Hur påverkas vi? Vi behöver samtala om vilka värderingar som är dräglig för oss själva. De behöver ju inte vara samma/lika för dig och mig, men vad vill vi ska gälla? 

Statsminister Stefan Löfven talade om ett gemensamt samhällskontrakt. Hur tolkar vi det, i vår demokratiska rättsstat? Jag vet ju att jag har rätt, men tänk om du har det också. Att bådas rätt är rätt. Vad gör vi när det börjar gå åt något håll som gränsar fel. Ignorerar? Slår? Skriker? Argumenterar? Funderar? Ja, antagligen allt, men med vilken framgång. Vad är svenska värderingar? 

Är ord som svenska värderingar och samhällskontrakt viktiga? Varför? Varför inte? 

Jackelén ger, lite som Greider, oss uppmaningen att engagera oss i civilsamhället. Hon säger att ett livskraftigt civilsamhälle är en förutsättning för demokratin. 

Ja, tänker jag. Hon har en poäng. Föreningsliv, partier, kyrkor och annat i  civilsamhällets sfär skapar gemenskap. Vi samsas, hjälps åt, samtalar, nöter, ser till andras väl och hittar gemensamt viktiga frågor att mötas kring. Vi provtänker och fastställer vad vi tycker är viktigt, hör ihop i ett sammanhang, tar del och gör. Det är både viktigt och vackert. Det kan också vara tufft, när man måste backa från sin ståndpunkt i en majoritetssituation, men samtalet kanske har lärt oss något längs vägen. Ibland får vi stå ut, men ibland är det en fröjd. 

Det gör Handbok för demokrater också, lär oss mer. Den skapar tanke och lust. 

Vill du vara med i våra samtal? 

A... 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...