onsdag 19 maj 2021

Sockerormen - Karin Smirnoff


Agnes, Kristian och Miika växer upp i Södertälje på 80-talet. De har inget gemensamt, men när deras särbegåvning för dem samman uppstår en stark vänskap. Tillsammans med den före detta världsartisten och musikläraren Frank Leide bildar de Bretzel-ensemblen. Från början spelar de i kyrkor och på mindre konserter. Snart ska de även få se världen. Frågan är vem Frank Leide egentligen är: En trygghet när föräldravärlden sviker eller det största sveket av dem alla. 

Sockerormen är en berättelse om orimlig kärlek, utanförskap och musik. Om en vänskap som kanske överlever allt.

Karin Smirnoff (f 1964) är bosatt i Hertsånger och jobbade som journalist innan hon tröttnade och köpte en träfabrik. Efter några år längtade hon tillbaka till skrivandet och sökte till Lunds universitets författarskola med det som skulle komma att bli hennes debut Jag for ner till bror. Den fick ett jublande mottagande och nominerades till Augustpriset 2018 i den skönlitterära klassen. Även uppföljaren Vi for upp med mor (2019) och Sen for jag hem (2020) har fått en stor skara läsare.   


Utanförskap. Missbruk. Ensamhet. Och barn som överlever allt. Barn som är i vägen. Barn som måste växa sig stora fast de är väldigt små. Vuxna som utnyttjar. Vuxna som inte är kapabla människor. Ja, man blir förbannad här. Förbannad på vuxna. Förbannad på samhället. Förbannad på den som lurar barnen och utnyttjar dem. Förbannad på lärare och andra vuxna som inte ser. 

Den här boken innehåller mycket missär. Där missär finns, finns också barn som hamnar i kläm. Då vill det till att barnen bär sin inbyggda styrka väl. Då vill det till att de klarar att stänga locket till lådan som innehåller all skit. 

Den här boken innehåller också väldigt mycket kärlek, väldigt mycket maskrosbarnskompetens och väldigt viktiga vänskapsband. Och överkloka barn som aldrig borde få ha sådana roller som de har här. 

Låt oss tala om moderskap, om oviljan att få sina barn och vad det gör med barnen. Hur mycket får man ogilla eller avsky sitt barn utan att samhället säger ifrån? Vad gör det med barnet? 

Jag tror att det finns barn som har det så här. Jag tror att det finns vuxna som är som de är i berättelsen. Ja, jag blir förbannad för att jag tror att det är sant, att det finns fler än de få som finns i berättelsen. 

Karin Smirnoff skriver med ett väldigt speciellt språk. Jag tycker om hennes böcker, läser gärna. Men, nu vill jag så gärna läsa något av henne där hon skriver "korrekt". Kommer hon att göra det? Jag hoppas det. Hon är synnerligen duktig på att berätta historier. Hon berättare historier som berör. 

A.. 




#sockerormen  #karinsmirnoff  #utanförskap #missbruk #misslyckadevuxna #maskrosbarn #utnyttjande #roslagensbokhandel  #enriktigbokhandel  #norrtälje  #välkommentillbokhandeln #dinlokalabokhandel #sensusnorrtälje 



Följ oss, ring oss, tala med oss - delta i våra aktiviteter!

tfn 0708905731

mejl;  info 😏 roslagensbokhandel.se 

hemsida;  roslagensbokhandel.se 

instagram;  @roslagensbokhandel 

blogg; https://bokbloggerskan.blogspot.com/




Vi samarbetar med Sensus studieförbund i alla arrangemang i bokhandeln. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...