tisdag 4 maj 2021

Demokratiska samtal; suicideIgår (3/5-21) pratade vi om självmord i demokratiska samtal i bokhandeln. Alla i rummet har olika ingångar i samtalet. Någon nära, någon med oro och någon vill veta mer. Ingen har svar på andras, varandras frågor - inte heller på sina egna. Att få ge uttryck för sina frågor, sin oro, sina känslor är viktigt. Att någon annan lyssnar är viktigt. Att det finns plats för samtalet är viktigt.

Det är ett lugnt samtal där alla i rummet bär olika kunskap, olika erfarenheter - där bilden ser olika ut, för att vi är olika och frågan mött oss olika.

Ibland är vi rädda för att göra fel. Det leder ofta till att vi inte vågar alls, vi är tysta, vänder oss bort. Bort från någon som behöver en vän, bort från någon som behöver älta och gråta. Kanske behöver man bara vara där, sitta still och lyssna. Visa att man försöker, är där, vill och bryr sig om.

Vi talade. Vi gick hem, var och en till sitt. Det stannade förstås inte där. Tankarna fortsatte. Jag sov. Vaknade. Vandrade till jobbet. Jag njöt av naturen, dofterna och ljuden. Jag hörde samtalet eka i mig, hörde tankarna, sorgen, glädjen och människornas vilja och längtan. Mina och deras.

Samtalen är så fantastiska. Det är lätt, njutbart men ändå så himla svårt. Kanske är det omöjligt att göra rätt, men att inte göra något alls är ändå alldeles fel.

Det måste vara ok att gråta, vara förtvivlad, leva i sorg. Det måste vara ok att vara som man är. Att hjälpa är att lyssna, försöka förstå. Inte ge färdiga lösningar. Att hjälpa är att vara. Där. När man kan.

Demokratiska samtal i bokhandeln är fantastiskt, tycker jag. Ja, jag är möjligen lite partisk i den frågan, men ändå. Ändå.

Tack, ni som deltar, bidrar, lyssnar och talar. Tack.

A.. 


#livsviktigasnack #suicidezero #demokratiskasamtal 
#roslagensbokhandel  #enriktigbokhandel  #välkommentillbokhandeln  #norrtälje  #visitroslagen  #spes  #spesnorrtälje  #enöppendörr

#SuicideZero - Självmord upphör inte för att vi blundar och tiger.

Följ oss, ring oss, tala med oss - delta i våra aktiviteter!

tfn 0708905731

mejl;  info 😏 roslagensbokhandel.se 

hemsida;  roslagensbokhandel.se 

instagram;  @roslagensbokhandel 

blogg; https://bokbloggerskan.blogspot.com/
Vi samarbetar med Sensus studieförbund i alla arrangemang i bokhandeln. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...