måndag 3 maj 2021

Det svenska missnöjet - Johanna Lindell & Lisa Pelling


Hösten 2019 knackade tankesmedjan Arena Idé dörr på sex svenska orter där inkomsterna är låga och missnöjet stort. Det svenska missnöjet är resultatet av över trehundra samtal med människor i trapphus, i vardagskök och på innergårdar. Från Haparanda i norr till Landskrona i söder, från glesbygdens Ställdalen till hyreshusområdet i Sandvången, från småhusen i Ronneby till miljonprogrammet i Rannebergen. Det här är de missnöjdas Sverige, med deras egna ord.

Den här boken berördes i studieförbundens demokratifrukost förra veckan (28 april 2021). Du kan lyssna på samtalet här;  https://www.facebook.com/vimasteprataomdemokrati/videos/141178031305614

Lisa Pelling (författare till Det svenska missnöjet) och Björn Wiman (författare t ex till Hatet mot judarna) deltog i samtalet som verkligen tål att lyssnas på. Jag rekommenderar lyssning för alla som är demokratiintresserade och särskilt för er som deltar i bokhandelns demokratiska samtal. Det är nyttiga samtal som ger oss mer kunskap i olika frågor. 

Det svenska missnöjet leder oss till tankar kring hur och varför det är så många människor som är missnöjda. Fattigdom, utbildningsnivåer, utanförskap är nycklar i dessa sammanhang, men inte bara. Det finns många olika skäl till att vi är missnöjda i livet och därmed i förhållande till samhället. Om detta talar vi i demokratiska samtal, varför Det svenska missnöjet är en bra bok för det samtalet. Kan våra fördomar skingras? Vad beror det på? 


Jag rekommenderar t ex följande böcker för läsning om demokratifrågor

* Det svenska missnöjet

* Vit skörhet

* Handbok för demokrater

* Demokrati, en liten bok om en stor sak

* Hatet mot judarna 

* Du blir vad du säger

#vimåsteprata  #demokratiskasamtal  #roslagensbokhandel  #norrtälje  #enriktigbokhandel #visitnorrtälje  #magiskasamtal 

#lisapelling  #johannalindell  #björnwiman  #vimåsteprata  #sensusnorrtälje  #sensusstudieförbund  #demokratifrukost  #folkbildningförmig är att läsa och samtala, ja, att möta svåra frågor tillsammans med andra.

1 kommentar:

  1. Hej Anette! Vad roligt att du uppskattat vår bok. Jag och Johanna skulle tycka att det var väldigt roligt att komma till Roslagens bokhandel vid något tillfälle. Vi hoppas på en ljum sommarkväll när vi kan sitta ute eller en tid efter den här eländiga pandemin! Du når mig på lisa.pelling@arenagruppen.se Allt gott, Lisa

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...