måndag 24 maj 2021

Är det verkligen nödvändigt att skriva negativt på nätet?


Är det verkligen nödvändigt att skriva negativt på nätet? Måste du lägga upp en fråga som du kan se - du förstår - kommer att driva hat, oro eller vrede? Måste du kommentera i en negativ riktning? Tänk om det vore dig frågan - och det negativa flödet - gällde? Eller din bästa vän eller ditt barn? Tänk om det driver någon till att må riktigt, riktigt dåligt?

Det står en annan människa där. En människa som du och jag. Det finns alltid fler sidor av saken, men din reaktion kanske inte är genomtänkt och nödvändig. Kanske är det rimligt att den stannar inom dig, som en egen tanke, istället för i ett kommentarsfält på nätet eller i ett större samtal - som triggas och drar på i det negativa. Måste du?

Får jag inte tycka vad jag vill? Jo, men du riskerar att skada andra, skada dig själv och det samhälle vi lever i genom att skriva negativt eller bidra till ett negativt flöde. Du sänker människor omkring dig, du sänker platsen. Det är som att göra platsen till en sopstation.

Yttrandefrihet ger dig rättigheter, ja. Yttrandefriheten kräver också ansvar, den kräver en omsorg för att inte skada andra.

Höj varandra med glädje. Ta ansvar för det samtal du deltar i. Du gör skillnad.

Den 1 juni talar vi på tema hat i kommentarsfälten i bokhandelns demokratiska samtal. Vilken värld vill vi ha? Vill du delta i samtalet? 

Låt oss hitta - och vara - platser där vi känner att #duinspirerarmig


A..



#deträckernu #jagärintedinsoptunna #vemstårmittemotdig #yttrandefrihetunderansvar #psykiskohälsa #dugörskillnad #jagärhär #roslagensbokhandel #norrtälje #välkommentillbokhandeln #dinlokalabokhandel #enriktigbokhandel #norrtälje #demokratiskasamtal 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...