torsdag 19 september 2024

Miljardären i skottlinjen: Rättvisans jakt på Karl Hedin. Thérèse Juel

Miljardären i skottlinjen: Rättvisans jakt på Karl Hedin. Thérèse Juel. 

Berättelsen handlar om rättsväsendet, det som vi (jag?) ser som tryggt och säkert. Den handlar om hur man håller varandra om ryggen inom polisen och rättsväsendet. Hur sätter myndigheterna stopp om något visar sig fel? Varför finns preskriptionstider och hur förhåller man sig till dem? Vem ska straffas för vad - och varför? Finns det åklagare som drivs av hat? Vad finns kontrollfunktioner för och vad kan man överklaga?

Miljardären i skottlinjen är lättläst, men skrämmande. Häktning sker på mycket oklara grunder. Häktning hävs, men inte beslag. Saker och samtal finns inte protokollförda. Luddiga mail utan betydelse kommer från utredare - som inte svarar på frågor - och JO, polis och domstol tar inte anmälningar på allvar. Personer hos rättsinstanserna uppmanar vittnen att plantera bevis och känner till oegentligheter i beviskedjan utan att agera. 

Hur känns det att det tar 66 dagar att få loss sina tillgångar (dator, mm)? Och tre år att få loss sina jaktvapen.
        
"Varje gång någon ställdes till svars hänvisades till en annan myndighet i jakten på något som ingen behållit på sitt skrivbord. Var det olagligt att avlyssna Karl Hedins mobil? Fråga någon annan. Fråga inte mig. "

Och hur känns det när bevisen är fabricerade och hela rättsapparaten håller varandra om ryggen?

Hur är detta möjligt?

Hur är det möjligt att myndigheterna får slösa skattebetalarnas pengar och skapa förödelse i människors liv på detta sätt?




Miljardären i skottlinjen: Rättvisans jakt på Karl Hedin. Thérèse Juel

KAN VILJAN ATT sätta dit en miljardär vara så stark att rättvisan sätts ur spel? Affärsmannen Karl Hedin satt inlåst i en månad och jagades av åklagare i tre år misstänkt för att ha tjuvjagat varg. Bevisen? Ett dumt skämt och ett vittne som ljög. Den dödade vargen? Inte ett spår.

Miljardären i skottlinjen berättar en historia om hemlig avlyssning, girighet, hot och hämnd. Och om ett rättsväsende som fifflade med bevis och bröt mot sina egna regler.

"För Karl Hedin började fredagen den 26 oktober 2018 som en vanlig dag. Han vaknade vid sjutiden. Efter att ha duschat och ätit frukost satte han sig vid datorn. Ett antal timmar senare satt han i en civil polisbil på väg till Kronobergshäktet i Stockholm. Bilen kördes långt över tillåten hastighet men utan sirener."

THÉRÈSE JUEL är frilansjournalist och författare. Sedan 2005 har hon fördjupat sig i fall med oskyldigt dömda i Sverige. Hon har utbildat sig i juridik, varit styrelseledamot i Stiftelsen Rättsstatens Vänner och arbetat som utredare på en advokatbyrå. 

Tidigare utgivna böcker av Therese Juel: Fällda för sexövergrepp - om rättsfall i Sverige (ICA bokförlag 2010) Dömda - om rättssäkerheten i Sverige (Blue Publishing 2019).

Utgivningsdag 19/9-24.  


#THÉRÈSEJUEL #Miljardäreniskottlinjen #karlhedin #rättssäkerhet #timbro #stiftelsenstatensvänner #granskamakten #varg #jakt  #platsendärsamtalförs  


  • 20/11-24. Indien är på väg: ekonomi, politik och samhälle i förändring. Jonas Hellman.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...