tisdag 17 september 2024

27/9-24. Inbjudan till samtal om dokumentation kring människor, trakt, byar och händelser - fokus Roslagen (inom Norrtälje kommun).

 

Just nu påbörjas ett projekt som syftar till att dokumentera berättelser om byar, trakt, människor och händelser - för framtida möjligheter att minnas, tala om, forska kring människor som påverkat eller levt i vår bygd. Vår hembygd spelar roll för våra liv, både här och nu, men även sen. 

Vi har tidigare startat ett samarbete - för att stärka nätverket mellan föreningarna - med hembygdsföreningar i Roslagen som inledningsvis byggde på folkdräktsintresse. Vi bygger vidare på det för att skapa kunskap och intresse kring dokumentation av människor, bygd och historia. Folkdräkter, ja, men också andra hembygdsfrågor. 

Människor, händelser och bygd - i Roslagen (inom Norrtälje kommun).

I de lokala hembygdsföreningarna - liksom hos människor och i trakten runtomkring i Roslagen - finns kunskap som vi gärna vill samla in - för att dokumentera och strukturera. Det är inte bara i föreningarna, alltså. Var och en bär historier som behöver berättas och dokumenteras. Var och en har något i sitt liv, som spelar roll för kommande generationer. Var och ens berättelse innehåller delar som spelar roll. Nyttan av projektet tillfaller många, nu och i framtiden. 

Du som vill skriva, intervjua, samla information, dela med dig av gamla och nya fotografier, liksom texter om gamla och nya företeelser, mm, och lära dig mer om människor och trakt - ja, berättelser om vår tid och vår trakt, hälsas välkommen att delta i projektet, som omsluter hela vårt Roslagen (inom Norrtälje kommun). Du kan komma till vilket av tillfällena som helst, för information och frågor om hur vi tänker oss projektet. 

Fler möten inbokas också löpande - framöver och allteftersom.

Vi har börjat lite smått, du är välkommen att ansluta. 


Inbjudan till samtal om dokumentation kring människor, trakt, byar och händelser - fokus Roslagen (inom Norrtälje kommun).

Syfte: dokumentation av människor, kulturhistoria, historia om människor och byar, mm - fokus Roslagen (Norrtälje kommun). 

Riktning: Vi letar, samlar och bevarar berättelser genom samtal, intervjuer, texter, forskning i arkiv, inspelningar, fotografier, mm. 

Härnäst till samtal - för att utröna ditt intresse
  • fredag 27/9-24, kl 0900-1030 (Roslagen)
  • fredag 11/10-24, kl 0900-1030 (Sverigefinnarna i Roslagen)

Var: Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje.

Vem: du som vill delta i projektet genom att skiva, intervjua, samla berättelser och fotografier om Roslagen (inom Norrtälje kommun).

Föranmälan. Tfn 0708905731 eller mail till:  anette.grinde@roslagensbokhandel.se

Målbild framåt? Samlade berättelser för föreläsningar, minnen, samtal, till arkiv och i skrift. Dokumentation av människor och bygd. 

Arrangör; Mångfald Tillsammans (ideell förening) - i samverkan med bokhandeln. 

Alla intresserade - med eller utan föreningar och hembygdsföreningar - i Norrtälje hälsas välkomna för samverkan i projektet. 


# # #  # # #steriksgille #mångfaldtilsammans #människorochbygd 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...