tisdag 10 september 2024

12/9-24. Dokumentation berättelser om byar, trakt, människor och händelser

 


Just nu påbörjas ett projekt som syftar till att dokumentera berättelser om byar, trakt, människor och händelser - för framtida möjligheter att minnas, tala om, forska kring våra människor och vår hembygd. Vi har tidigare startat ett samarbete - för att stärka nätverket mellan föreningarna - med hembygdsföreningar i Roslagen som inledningsvis byggde på folkdräktsintresse. Vi bygger nu vidare på det för att skapa kunskap och intresse kring dokumentation av människor, bygd och historia. Folkdräkter, ja, men också andra hembygdsföreningsfrågor.

Det är inte jag som ska skriva i projektet, många ska, men min dagliga ressträcka - per fot, cykel, bil eller buss - går mellan Roslagsbro och Lilla torget i Norrtälje, där jag passerar kulturplatser, jordbruk, skola, idrottsplats, kyrkan, skogspartier, Roslagsleden och aktiva byar. Bara där finns det bild- och kulturskatter att utforska. De väntar på att samlas in. 

I de lokala hembygdsföreningarna - liksom hos människor och i trakten runtomkring i Roslagen - finns kunskap som vi gärna vill samla in - dokumentera och strukturera. Det är inte bara i föreningarna, alltså. Var och en bär historier som behöver berättas och dokumenteras. Var och en har något i sitt liv, som spelar roll för kommande generationer. Var och ens berättelse innehåller delar som spelar roll. Nyttan av projektet tillfaller många, nu och i framtiden. 

Du som vill skriva, intervjua,  samla information, mm, och lära dig mer om människor och trakt - ja, berättelser om vår tid och vår trakt, hälsas välkommen att delta i projektet, som omsluter hela vårt Roslagen. Du kan komma till vilket av tillfällena som helst, för information och frågor om hur vi tänker oss projektet.

Torsdag 12 september 2024, kl 1800-1930. Samtal om dokumentation kring lokal historia - människor, trakt, byar och händelser i Roslagen - fokus Roslagsbro. Var: Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje. Vem: du som vill delta i projektet att skriva, intervjua, samla berättelser om Roslagsbro. KostnadsfrittFöranmälan. Tfn 0708905731 eller mail till: anette.grinde@roslagensbokhandel.se

Fredag 13 september 2024, kl 0900-1030. Nätverk och samverkan mellan Norrtäljes alla hembygdsföreningar. Vad är aktuellt hos er, just nu? Låt oss också tala om en av Norrbottensdräkterna denna vackra morgon. Kostnadsfritt. Föranmälan till Anette Grinde, tfn 0708905731 eller mejl till: anette.grinde@roslagensbokhandel.se 

Plats: Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje. 


Fredag 11 oktober 2024, kl 0900-1030. Samtal om dokumentation kring lokal historia - människor, trakt, byar och händelser i Roslagen - fokus sverigefinnarna i Roslagen (som bott i Sverige länge, med finskt ursprung). Var: Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje. Vem: du som vill delta i projektet att skriva, intervjua, samla berättelser om sverigefinnar i Roslagen. Kostnadsfritt. Föranmälan. Tfn 0708905731 eller mail till: anette.grinde@roslagensbokhandel.se

(Sverigefinnar: Bosatta i Sverige med finskt påbrå (1-4 generationer). Ursprungligen, dom flesta kom som krigsbarn, flyttade hit på 50-70-talet eller senare. Modersmål för de första generationerna är finska.)



#Lokalhistoria #folk&bygd #roslagsbro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...