fredag 13 september 2024

Yellowface. Rebecca F. Kuang.



Yellowface.

Rebecca F. Kuang.


Om författare, skrivande, idetorka och avundsjuka. Om näthat, hittepå och ångest. Om kärlek och skrivande. Och om pengar och berömmelse.


Hon stal och gjorde den till sin. Någon såg igenom skimret, straffades och hämnades. Det som ytterst gäller är att skydda sitt eget skinn, sin egen plats i berömmelsen. 


Låt oss tala om författarskapet och vad det betyder att bli läst. Går det att förstå för den som inte lagt tiotusentals timmar på texten i sin egen kammare? 


Låt oss tala om stölden och vad det är, var går gränsen och hur ser vi på den?


Låt oss tala om förlaget och hur det arbetar. Är det olika beroende av vem som sitter på stolen och hur hen ser på människor och text. Både det ena och det andra. Hur påverkar ekonomi vår relation till varandra? Ett förlag är, kan vara värderingsstyrt eller pengastyrt, eller både och. Hur engagerar eller skyddar förlaget sig själv, författaren eller läsaren.


Låt oss tala om rasism och vem som får skriva om vad.


Låt oss tala om människors personligheter, vad som triggar igång någon och vad det betyder. Hur allvarligt kan det bli för en motpart.


Låt oss tala om skrivtorkan, tomheten som belägrar sig i en skrivande människa när inget finns att fästa på pränt.


Låt oss tala om ensamheten i sitt värv, när ingen står vid ens sida och allt behöver hanteras av egen kraft. 


Låt oss tala om kraften som sinar. Och låt oss tala om hur man kommer tillbaka från botten av allt botten.


Låt oss tala om hur man går vidare från en katastrof, byter riktning som om ingenting har hänt. Är det en särskild sorts personlighet som klarar det?


Låt oss tala om vad som får böcker att prisas, antas till förlag - eller inte.


Låt oss tala om hur människor förändras av pengar och berömmelse?


A..




Bokhandelns vänner. Medlemskap i bokhandelns vänner kostar 100 kr för 2024 och ger dig tillgång till rabatter på böcker och (billigare) aktiviteter i bokhandeln. Du blir medlem genom att swisha medlemsavgiften till nr 123 075 3715 (bokhandeln). Ange din mailadress som meddelande.





#rebeccafkuang #yellowface #roslagensbokhandel #bokcirkeln #kulturtorget #välkommentillnorrtälje Översättare: #JuliaGillberg



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...