söndag 22 september 2024

Kulturell appropriering: Yellowface.



"Appropriering är ett sociologiskt begrepp med innebörden att en person tillägnar sig andra individers kunskaper och gör dem till sina egna. Det används främst inom sociokulturellt perspektiv på lärande.

Man lär sig att förstå och bruka kulturella redskap, till exempel att lära sig cykla, skriva, räkna, rita eller uttrycka sig på andra sätt främst genom att lära sig av någon annan."

"Kulturell appropriering innebär att en person som tillhör en majoritetskultur anammar särdrag från en minoritetskultur eller kultur med låg status, utan att visa tillräcklig respekt för dem."


Jag tackar för ett gott samtal om Yellowface. Det fanns många riktningar i samtalet, om vad som är stöld, twitter och mediastormar, förlagens driv, rättigheter och om kulturell appropriering. 

Vi för långa samtal om vad som är stöld och om vem som får skriva om vad. Vi talar om varför eller varför inte och om var gränser går. Det är olika för alla, såklart, men att lyfta frågorna ger oss nya nyanser av boken och all dess innebörd. Det är vackert. 

Vad är kulturell appropriering för dig och hur ser du på saken? 

Vad är stöld för dig och var går gränsen? 

A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...