onsdag 28 augusti 2024

Lillebror och spalten. Nathalie Svensson. Hanna Ingvarsson. (3-6 år)

 Lillebror och spalten. 

Text Nathalie Svensson. 

Illustrationer Hanna Ingvarsson. 


Fyraåriga Mila har alltid längtat efter ett syskon. En dag får hon veta att hon ska få en lillebror. Äntligen! Men glädjen byts ut mot oro när hon också får veta att hennes lillebror kommer att födas med spalt. Vad är det egentligen? Är lillebror trasig?

Vi får följa Mila i hennes känslofyllda resa att bli storasyster till ett barn med läpp-, käk- och gomspalt. Det är en bok om mod och om att växa in i sin roll som storasyster. Men också om glädjen i att få ett syskon, även om det inte riktigt blir som man tänkt sig.



Nathalie Svensson, född 1992, debuterar med barnboken ”Lillebror och spalten” 2024.  Till vardags arbetar hon som logoped och har genom åren kommit i kontakt med många barn som har olika utmaningar och personligheter.

Nathalie är född med dubbelsidig läpp- och käkspalt, men det var först när sonen föddes med spalt som hon insåg behovet av att synliggöra problematiken. Hon har startat ett konto på Instagram (@lkgmamman) där hon sprider kunskap om läpp-, käk och gomspalt (LKG) utifrån sina tre perspektiv; som tidigare patient, som förälder och som logoped.



 Lillebror och spalten. 

Text Nathalie Svensson. 

Illustrationer Hanna Ingvarsson. 

Hm. Ja, så mycket undringar en fyraåring kan ha. Oro, glädje och undringar behöver besvaras. Det kan visa sig att många runtomkring också har frågor, men också en massa braiga svar. Man oroar sig ofta i onödan. En viktig sak kan vara att prata om saken, ja, både hemma och på förskolan. 

Den här boken berätta om en flicka som ska få en lillebror. Han är lite skadad, men han är född i Sverige och kommer därför att få god hjälp att reparera sin skada. Det skulle kanske inte hända om han var fattig och istället blev född i t ex Afrika. Nu har han tur att bli född i ett land där sjukvårdsresurserna (oftast) finns tillgängliga och det inte spelar (så stor) roll om du är fattig eller rik. Lillebror och familjen får bra hjälp, det kommer att gå finfint! 

Det här är en bok som berättar om en trasighet som kan opereras. Varje år föds ca 200 barn med spalt i Sverige. De kan få hjälp av sjukvården.

Jag tänker att den här typen av böcker som berättar om oro, glädje, känslor, kärlek till familj och syskon, förskolans hjälp och sjukvårdens kunskaper är fantastiska som samtalshjälp till familjerna att lyfta olika typer av frågor. Den hjälper oss att samtala tillsammans med barnen. 

Jag gläds åt texten och illustrationerna, samspelet och känslan. Jag gläds åt barnens fina bemötanden mot varandra och att det går fint för lillebror och Mila, ja, för hela familjen. Jag gläds också över att vi har en kvalificerad sjukvård, som kan hjälpa barn som lillebror och andra med reparerbara defekter som de har med sig i starten på livet. 

Tack, till Nathalie Svensson, Hanna Ingvarsson och Idus förlag för att ni har skrivit, illustrerat och gjort denna fina bok. 

Tack.




#Känslor #spalt #gomspalt #syskon #läppspalt #käkspalt #idusförlag #hannaingvarsson #nathaliesvensson #lillebrorochspalten #platsendärsamtalförs #välkommentillnorrtälje #roslagensbokhandel #barnböcker 3-6 år #logoped




Norrtelje tidning har skrivit om författaren 
i papperstidningen 28/8-24. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...