tisdag 27 augusti 2024

26/8-24. Om demokrati..

26/8-24. Vi talte om demokrati..

Rulltårta, kaffe, dammsugare, koppar, te, servetter, omställning av stolar, smörkniv, varmt vatten, skedar, kniv för rulltårtan, Rågrut, Bregott, ost, osthyvel - spring uppför trappan, ner och upp igen. Stänga butiken, släppa in deltagarna, andas ifatt. Sätta sig lugnt på stolen. Välkommen, ställ rullatorn där eller där, swisha avgiften dit och sätt dig i soffan. Eller på en stol om det är bättre för dig, vill du ha en mjuk eller hård, kanske ett sittunderlag eller två? Hur är det tänkt, så här är det tänkt. Har alla sett filmen? Oj, oj, oj. 

Så kom vi igång. Vi talte om demokrati, om filmen Make democracy great again, om egna tankar och om samtal och möten tillsammans. Vi talade om eget eller andras ansvar. Vi talade i 1 1/2 timme om frågor om högt och lågt, eget och generellt. Någon pratade mer, andra mindre, någon var tyst, andra tog för sig. Någon begärde ordet, andra inte. Vi höll sams, bemötte, lyssnade eller inte. 

Varje samtal blir som deltagarna gör det till, om de hörsammar, är koncentrerade eller inte. Det spelar ingen roll om jag pekar med hela handen eller om jag mer diskret för ordet vidare. Trygghet är viktigt, liksom att lyssna, att ta ansvar för sin egen förmåga att hålla sig till ämnet, att begära ordet, vänta på sin tur och att vara acceptabelt kort när det är fler personer i rummet som önskar ordet.  

Vi samtalade om demokrati. Tillsammans, på det sätt vi är, var och en på sitt. I bokhandelns vardagsrum. Jag säger tack, för samtalet och på återseende för fler möten på teman som demokrati, ansvar för samhällskontraktet, mänskliga rättigheter, klimat, miljö, konst,  historia, händelser i tiden, böcker, böcker och böcker, med mera. 

Tack!

Nu disk, städ, återbördande av stolar och bord, ja, undanplock av de flesta av samtalsspåren från gårdagskvällen. 

Idag är en ny dag, med samtal, möten och kanske också en och annan bok. 

Solen skiner!

A..


#demokratiskasamtal  #MakeDemocracyGreatAgain #JanScherman #roslagensbokhandel  #kulturtorget #demokrati #vimåsteprataomdemokrati #sensusstudieförbund 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...