söndag 25 augusti 2024

Franskt.


Elisabeth Grate bokförlag ger ut fantastiska böcker. Vi upptäcker det igen och igen.


Häromnyss sågs vi i bokhandeln för att tala om Ingenting tillhör dig, av Nathacha Appanah. En deltagare börjar med att säga att hen inte vill dissekera boken, den är för bra för det, perfekt. Hen säger att det är en framtida nobelpristagare. Jag ler inombords, Appanah är fantastisk, ja, jag har läst boken två gånger efter varandra och kommer att försöka läsa den igen så snart som möjligt. Språket, berättelsens väv, geografin, kulturen, glömskan, sorgen, livsförutsättningarna - så väl beskrivet, så få ord, så lätt att läsa och så poetiskt. Missa inte denna skatt.


Vårt syfte med våra bokcirklar är inte kritik, det är innehåll, språk och berättelser. Det är att tala om innehållet, att förstå, släppa in varandra och lyssna på varandra, inte kritisera författare eller bok. Kritik är inte vårt syfte, samtal om innehåll är vår önskan.


Ytterligare franskt, aktuellt hos oss just nu.



Editions J
ger också ut franskt. Glömda om söndagen av Valerie Perrin är en vacker feelgood med deckarkänsla, och allt däremellan. Vid lite grävande i berättelsen noterar vi att det inte egentligen är en feelgood-berättelse, men vi blir inte illa till mods. Ja, förutsättningarna finns för det, men Perrin skriver oss till nyfikenhet och glädje, inte till obehag. Det finns väldigt många lager i den här berättelsen, som tex oväntad kärlek, otrohet, ond bråd död, livslång olycka och magisk omsorg om de äldre. Glömda om söndagen kan läsas av både feelgood-läsare och de som inte är sådana. Det är spänning, man vill vidare men bör också akta sig från att hasta eftersom man då riskerar att missa någon relevant detalj. 


Både Ingenting tillhör dig och Glömda om söndagen är bokcirkelböcker som heter duga, väldigt olika och väldigt samtalsmöjliga - njutbart både i läsning och i samtal. Ingenting tillhör dig kan man med fördel läsa två gånger. Det var flera som gjorde det, andra sa att de kanske borde det. 


Tack, alla fantastiska människor som deltar i bokhandelns samtal. 


Tack, för fantastiska samtal. 


Tack!


A..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...