lördag 31 augusti 2024

Demokratiska samtal.

Demokratiska samtal. 

Det här är en typ av samtal som det skulle vara fantastiskt om jag kunde finansiera, så att de kan hållas oftare och lättare. Göras tillgängligt för fler, även för den som inte har råd med något utöver livets måsten. 

Det skulle vara fint om Roslagens Sparbanks stiftelser eller Norrtälje kommun ville vara med och finansiera. Det skulle tillgängliggöra samtalen även för de som inte har råd att betala för en del av plats, fika eller föreläsare. 

Samtalen bidrar till hälsa, skapar mervärde och gemenskap. De inbegriper nya och gamla besökare, som upptäcker samtalssättet, det meningsskapande i både med och mot. Mänskliga möten, viktiga frågor och kaffe - tillsammans i en lugn miljö. 

Respekt. Acceptans. Tillit. Att lyssna.

När vi direkt säger nej, och fyller på med vår egen uppfattning, så har vi inte lyssnat och förstått, tänker jag. Vi har inte bekräftat hur vi har förstått och därmed inte säkerställt att vi har förstått hur talaren menade.

Jag hör ibland taggar i luften, hur någon svarar nej, så är det inte. Men, det kanske var det för den som talade. Vi/de kanske tänkte olika. 

Om vi inte lyssnat, så kan vi inte förstå. Då kanske vi bara väntar ut den som talar, så att det kan bli vår tur. Så vill vi inte här, vi vill samverka för att förstå varandra.

Någon säger att även det där partiet kan ha vettiga och begripliga frågor på sin agenda. Nej, säger en annan, jag skulle aldrig kunna respektera en sådan. 

Kan vi respektera varandra som människor, fast vi tycker olika? Nej, säger någon. Ja, säger en annan. Acceptera, inte respektera säger en tredje. "Jag skulle aldrig respektera någon som tycker så." 

Oavsett, hur har vi lyssnat?

Det här kommer vi att tala vidare om.

A..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...