lördag 29 april 2023

Gisslan. Nina Bouraoui.

 Gisslan. Nina Bouraoui. (2020)



I sin roman Gisslan målar Nina Bouraoui ett inträngande porträtt av en kvinna som har brutit med sin omgivning. Sylvie Meyer, femtiotreårig, nyskild tvåbarnsmor, fackligt ombud på det företag hon varit anställd på i drygt tjugo år, håller en natt sin chef gisslan på hans kontor. Ansikte mot ansikte, driven av ett begär att få uttrycka den verkliga orsaken till sitt handlande, försöker Sylvie sätta ord på den våldsamhet som har slagit rot i henne och fått henne att skrida till verket. I den öppna handväskan ligger den vassaste kökskniven, tänkt att användas för att sätta skräck i den person som i månader försåtligt utnyttjat hennes förtroende för sina egna syften.

Gisslan bygger på en kort teaterpjäs med samma namn som Bouraoui skrev 2014. Gisslan är en omskakande och kraftfull text om maktlystnad, psykologisk och sexuell utpressning i vår tid.


Den fransk-algeriska författaren Nina Bouraoui, född 1967, räknas som en av Frankrikes mest betydande författare av idag och belönades 2005 med det prestigefyllda Prix Renaudot för Mina onda tankar. Av Bouraoui har förlaget tidigare gett ut elva böcker.


Elisabeth Grate-hyllan i bokhandeln är något att utforska. Här finns t ex Nina Bouraoui, Gilles Paris, Marie-Hélèn Lafon, Abdellah Taïa, Patrick Modiano, Gaelle Josse och Camille Kouchner. Och Daniel Arsand, som man verkligen inte ska missa. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...