torsdag 6 april 2023

Roslagens Sparbanks stiftelser möjliggör för invånare

 

Roslagens Sparbanks stiftelser möjliggör för invånare och verksamheter att bygga ett hållbart samhälle. De gör det t ex genom att bidra till ett varierat utbud av kultur, ibland för unga, ibland för mitt-i-livet-folk och ibland för äldre. De bidrar med medel och inspiration, lyfter människor. De bidrar till exempel till att människor kan utöva sång, musik, dans, teater eller högläsning på kommunens äldreboenden. En gång per år delar de ut medel för att människor och organisationer ska kunna möta de boende där de är, få dem att minnas, uppleva en teater, vicka på tårna i takt med musiken och stillsamt lyssna på en text. Det är ett viktigt avbrott i vardagen att få sig kultur till livs, en nödvändighet för livsutveckling. Bankens stiftelser gör mycket av detta möjligt. Ja, mycket finns ändå, helt ideellt, men tillkommande medel gör saker möjligt på andra sätt. 


Vad vore vi utan en bok, en teater, en sång eller en dragspelssvängom? En lättläst novell, en sång med en bekant melodi, en berättelse som man känner igen, dragspel, en hel skönsjungande kör, poesiläsning eller bilder inom sig från en svunnen tid är exempel på vad de boende på äldreboenden runt om i vår kommun nu kan få uppleva, tack vare de medel som stiftelserna bidragit med. Det är inte en engångsföreteelse, banken bidrar igen och igen, har gjort i många år. De är en lokal bank som ser bygden, vill skapa mer på plats och därmed också vara en möjliggörare. 


Jag ser dem ofta, men tänker ändå att de gör det en smula i det tysta. Man behöver vara uppmärksam för att upptäcka allt i det skarpa mediabruset. Sparbanken tänker jag på, så jag försöker se vad de gör. Föreningslivet tänker jag på, så jag försöker vara uppmärksam på vilka som finns. 


Jag ser några tala om dem, men ser ändå aldrig helheten. Helt utan resurser är det ju många gånger hopplöst att genomföra och/eller lyfta saker, men det görs ändå ofta. Vi har ett magiskt föreningsliv, människor som ständigt gör saker ideellt - tillsammans och för andra. Det är ändå alltid en prioritering av vad och hur föreningslivet och människorna däri ska göra. Stiftelserna gör onekligen skillnad för många, både privatpersoner, organisationer och åhörare. Jag blir otroligt glad över att se människor som deltar, som får del och tänker på all skillnad det kommer att göra. Ringar på vattnet, njutning i livet och minnen som spirar. Är det inte vackert, säg? 


När Roslagens Sparbanks stiftelser delar ut medel samlas mottagarna för att uppmärksamma - se - varandra, ta del av något större och höra om sparbankens lokala kraft. Skratt, blomster och glädje, förutom kaffe och prinsesstårta, möter gruppen tillsammans. Bankens uppgifter om utdelade siffror (miljoner, år efter år) till lokal kultur, föreningsliv och glädje är något att förundras över. Tänk, vad de har, vad de gör och hur mycket lokalt de skapar!


Det lyfter mig, det inspirerar hela mitt jag (igen) att se glädjen och förstå att det är många som gör, många som vill och många som deltar i ett aktivt liv som tillhör mer för andra. Föreningslivet är något oerhört viktigt. Ibland gör människor saker bortom föreningslivet, bara av sig själva eller sin lilla grupp. Allt detta ser man här. Vår lokala banks stiftelser och enskilda människor däromkring gör skillnad. Igen. 


Rolf Arnheden, Eli Åhman Owetz, Folkmusikgruppen Lite av Varje, Rolf Hedin, Anna och Michael Blum, Jörgen Toresson, Norrtälje Manskör, Cilla Hector, Anders Lund, Ellinor Videfors, Mångfald Tillsammans, Roslagens riksteaterförening, Roslagens Dragspelsklubb, Visgruppen KIMM och Ola Pettersson står för otroligt mycket kultur som kommer att spridas på Norrtäljes boenden. De kommer att ge dagarna värme, eftertanke och skratt, skapa sång, musik, teater och stillsamma texter för andra människor. För att det gör dem rika på upplevelser och goda möten. Tillsammans. Igen. 


Det är en fröjd som heter duga.


Anette Grinde

Mångfald Tillsammans

tfn 0708905731






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...