söndag 23 april 2023

Hållbarhet.

 

Vi har, under 2023, talat en hel del om miljö och hållbarhet i våra aktiviteter i bokhandeln. Arrangemang runt Klimatboken (Greta Thunberg), solceller, insekter och mat har genomförts eller är på gång. Framåt siktar vi på att prata om t ex kläder, skog och vatten - med fokus på klimatet och planetens väl. Hållbarhet är viktigt. 

Vi talar om flera av de globala hållbarhetsmålen, tex god hälsa och människors välbefinnande, utbildning och folkbildning, jämställdhet, rent vatten och sanitet, energi (t ex solceller), anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt, minskad ojämlikhet, hållbara samhällen och städer, att bekämpa klimatförändringarna, hav och marina resurser, ekosystem och ekologisk mångfald liksom om fredliga och inkluderande samhällen. Hållbarhetsdiskussionerna är viktiga hos oss. Vi vill lära oss mer, hitta samtalsgrupper, skapa mer kunskap, byta frågeställningar och svar med varandra. Vi vill samarbeta i olika föreningar, mellan grupper och organisationer för att andra har annan kunskap än vi. Samarbete i sig är därför viktigt eftersom det ger mer till fler - mer kunskap, mer ringar på vattnet, fler tankespår och fler möten. Vi lär av varandra när vi möts i nya konstellationer.

I våra klimatsamtal har vi mött människor som vi inte har mött tidigare, t ex från Naturskyddsföreningen, Trädgårdsföreningen, pensionärsföreningar och Oberoende Gröna kvinnor. Vi har mött dem för att vi har lyft frågeställningar som träffar fler. Det är givande och det är något vi vill fortsätta med. Det gäller att hitta ämnen som tilltalar fler grupper, där beröringspunkterna är gemensamma. Det skapar ringar på vattnet, vi lär oss mer. Vad händer i oss när vi pratar om klimat och tillväxt, kopplar betydelsen till oss själva och våra barn - och ställer det i relation till storföretagen, arbetstillfällen, minoriteters rättigheter och skogen omkring oss. Eller den giftfria maten på bordet. Vad är värdefullt i livet för oss? Hur tänker vi om framtiden? 

I planeringen inför Norrtälje litteraturdagar 2023 har vi t ex pratat med Roslagen Kalevala, Norrtälje bibliotek, museerna, konsthallen, kyrkan, Väddö folkhögskola, ABF och Sensus. Det öppnar ögonen för nya möjligheter, andra frågor och lyfter kulturen till fler. Det påverkar vår hälsa på många plan och vår utbildningsnivå höjs. Folkbildning och kultur är gott för själen. Det är av vikt för vårt mående. 

När vi funderar över god hälsa och människors välbefinnande behöver vi också tänka på vår psykiska hälsa, oro för andra, inte bara den fysiska. Vi talar i en samtalsgrupp om oro för närståendes hälsa, vilket har visat sig väldigt viktigt och läkande. Att upptäcka att andra lyssnar och förstår. Att man får älta för att komma vidare. Att var och en får prata om hur de mår och känner, istället för att svara "bra" på den slentrianmässiga hur-mår-du-frågan. Orossamtalen finansieras av Trygghetsfonden under 2023 och vi hoppas att finansieringen därifrån fortsätter under 2024. Samtalet behövs. 

Vi talar också om behovet av samtalsgrupper för män och vi har talat om behovet av samtal och föreläsning om mäns sorg. Jag har en föreläsare på tråden och hoppas finna finansiering eller nya samarbetsparter för återkommande samtal inklusive en föreläsning som kan ställa livet i perspektiv. Hur förhåller vi oss till sorg? Är det olika för män och kvinnor? 

Hos oss sker prat i kvadrat. Att prata med varandra är magi, eller hur? 

Nu tar vi en pratpromenad för att lyssna till vårens fågelsång. Frisk luft och rörelse tillsammans är också en bra grej. Häng med du också. 


Anette Grinde

Mångfald Tillsammans (ideell förening)

tfn 0708905731 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...