söndag 16 april 2023

11/5 och 12/5-23. Urban Skoglund. Lilla fågel - av Helly Skoglund (Norrtälje litteraturdagar)


Boksignering 11/5 och 12/5-23, kl 1100-1500.

Urban Skoglund signerar Lilla fågel - av Helly Skoglund

Var; Kulturtorget, Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje

Helly Skoglund var modist och körsnär i Kramfors i Ådalen. Hon kallades i lokalpressen för ”Kramfors konstmamma” då hon som kassör i konstföreningen fungerade som utställningskommissarie, eller ”curator” som det numera kallas. Hon ordnade utställningar av kända konstnärer i Sverige, bl. a. Harald Lindberg från Arholma. Hon skrev hela livet på sin livs tragiska historia från ungdomsåren.

Manuset har redigerats av Urban Skoglund, som varit museichef vid Roslagsmuseet och Skellefteå museum. Han har tidigare givit ut ”Teater trots allt” på LT:s förlag och ”Killingholmen” på eget förlag. Därutöver medverkat med ett kapitel om dans i antologin ”Kulturen, möten och mödor” på Carlsons förlag.

I ”Lilla fågel” får vi följa Silva, som vid 4 års ålder blir föräldralös efter att hemmet brunnit ner, fadern dömts för mordbrand och modern dött av sorg och svält. Silva flyttas runt som fosterbarn tills hon till sist hamnar hos ”postfröken” i den lilla byn Nora. Där får hon sköta telefonväxeln och avfärda posten. Fostermamman gifter sig med prästen och dör i barnsäng. Silva skickas iväg till sin far, som frigivits ur fängelset i Härnösand. Där går hon i lära hos två modister och drar som 15-åring till Stockholm efter två besvärliga år hos fadern. I Stockholm arbetar hon som hembiträde innan hon som 17-åring får fast arbete som modist i Hallstavik. Historien har ett barns perspektiv, men kan lika gärna vara ett stycke kvinnohistoria i mikroperspektiv.


Varma hälsningar

Urban Skoglund








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...