söndag 23 april 2023

8/5-23. Per Enerud. Det här är inte ett krig. (Norrtälje litteraturdagar)

När; måndag 8/5-23, kl 1800.

Vad; föreläsning/författarsamtal av Per Enerud. Om hans nya bok; Det här är inte ett krig. 

Plats; Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje

Föranmälan till bokhandeln! Tfn 0708905731 eller info@roslagensbokhandel.se

Arrangör; ABF Norrtälje.


Per Enerud - författarsamtal och föreläsning 

”Det här är inte ett krig”- 

Våldet och lögnens broderskap i rysk ideologiproduktion. 

Boken handlar om hur desinformation varit absolut 

viktigaste vapnet i kriget mot Ukraina. 

Per Enerud visar i hur lögnen använts för att dölja våldet 

och våldet för att dölja lögnen.Det här är inte ett krig : våldet och lögnens broderskap i rysk ideologiproduktion

 Sedan det ryska militära angreppet inleddes vårvintern 2014 har Ukraina utsatts för våld och desinformation av en omfattning som är närmast ofattbar. Åtta år av lögner om landet har gjort att de verkar trovärdiga. Människorna i Moskva, Tomsk och Novgorod vill tro att de är på den goda sidan och blundar för ukrainarnas verklighet. Ditt hus är inte i ruiner. Dina grannar är inte döda. Ditt barn är inte skadat. Detta är exempel på bemötande från Putins anhängare när ukrainare vittnat om vad de har upplevt under de ryska attackerna.


Per Enerud granskar här hur det ryska anfallet mot Ukraina motiveras och hur lögnen används som ett vapen i kriget. Noggrant avkodar han målet med den ryska maktens desinformationskampanjer, avslöjar den bakomliggande ideologin och varför Sverige så ofta förs fram som ett exempel på västvärldens stundande kollaps i rysk media.  Det här är inte ett krig är en storslagen uppgörelse med de ryska ledarnas lögner och hur de används för att behålla makten.


Per Enerud är frilansjournalist och författare med Ryssland och Östeuropa som specialområde. Han har varit korrespondent för Sveriges Television i Moskva och pressråd vid Sveriges ambassad i Ryssland. Han har även arbetat inom internationella organisationer i Georgien, Ukraina, Moldavien och Palestina. På Carlssons utkom han senast med Det snöar i mitt hjärta. Jascha Golowanjuk berättaren som teg (2021).
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...