onsdag 18 januari 2023

Afghanerna. Åsne Seierstad

  

En man och två kvinnor.  


En av dem rymde hemifrån som pojke för att utkämpa ett heligt krig, fängslades, frigavs, och är nu krigsherre med två fruar. En annan fick polio som flicka, lärde sig läsa Koranen med kvinnlig blick, blev högt uppsatt politiker och sedan flykting i en stad norr om polcirkeln. Den tredje är en snart färdigutbildad student, ivrig att få ta sin examen och bli en del av samhället men som skickas hem och får besked om att hon ska gifta sig med en främmande man.

Detta är Afghanistan efter talibanernas återkomst. Tre öden i ett land som varit uppmarschområde och spelplan för olika stormakter sedan Alexander den stores dagar.  

Afghanerna är Åsne Seierstads återkomst till landet tjugo år efter Bokhandlaren i Kabul. 

Hon berättar historierna om de som flydde undan talibanerna och om de som blev kvar. I en bok som är både informativ, medryckande, välformulerad och djupt empatisk tecknar hon inte bara porträtt av tre människor som alla väljer sin egen väg, utan följer trådar tillbaka i landets historia som förklarar varför Afghanistan ständigt är i krig med sig självt och omvärlden.


Afghanerna läggs på bokvalsbordet till våra bokcirklar - det är gruppen som avgör vad de vill läsa. Vi får se om den väljs. Bokhandlerskan håller tummarna för det. 


#afghanerna #ÅsneSeierstad #polarisbokförlag 

#roslagensbokhandel #kulturtorget #platsendärsamtalförs #norrtälje #kulturiroslagen 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...