fredag 27 januari 2023

27/1-23. Förintelsens minnesdag.



På Förintelsens minnesdag samlas människor över hela världen för att minnas dem som föll offer under Förintelsen. Cirka 6 miljoner judar mördades. Därtill romer, homosexuella, funktionsnedsatta eller andra människor som av olika skäl inte ansågs passa in. Vi tänker idag på alla dem som föll offer för den nazistiska regimen. Låt oss aldrig glömma


Förintelsens minnesdag infaller samma dag som Auschwitz Birkenau befriades 1945. År 2023 var det 78 år sedan. Låt oss aldrig glömma. 


Låt oss alltid kroka arm, tillsammans och säga ifrån när det behövs. När de onda, orättvisa och odemokratiska krafterna får fäste behöver vi säga ifrån. Samla mod. Tillsammans. 


Tack, för ljusen och tankarna, som påminner om alla miljoner människor som vi och världen förlorade. 


Tack, för ljusen som påminner om alla som kämpade mot våldet, döden och för alla människors lika värde. Motstånd mot orättvisor och felaktiga tankespår är viktigt, vi är tillsammans ansvariga för vår värld. Tack, ni alla som gör. 


Tack, för tankar och ord om att det aldrig får hända igen. Tack, för sorg och glädje. Tack, för samtalen. Tack, för tydlig insikt om vår allas roll, hur viktigt det är att vi ser och säger ifrån. 


Jag vill tacka er alla som är här, liksom Cafe Rekommenderas, Svenska kyrkan, Norrtälje och Sensus studieförbund som tillsammans med bokhandel genomför det här stunden på Lilla torget i Norrtälje. Tack. 


Samtal och armkrok mellan människor, tillsammans är det viktigaste av allt. 


Låt oss stilla oss i tystnad, tända ljus här på torget och i vår egen tanke. Låt oss tänka på offren. Låt oss aldrig glömma. 





Torsdag 27 januari 2023, kl 1300.

Förintelsens minnesdag. 

Samarrangemang 

Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje 

tillsammans med Mångfald Tillsammans, 

Sensus studieförbund, 

Kulturgruppen Kulturtorget och 

Cafe Rekommenderas.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...