tisdag 10 januari 2023

Chevreuse. Patrick Modiano


Chevreuse. Patrick Modiano

I sin senaste roman Chevreuse ser författaren Jean Bosmans, Patrick Modianos alter ego, tillbaka på sitt liv ur olika tidsperspektiv. Likt Proust är Bosmans på spaning efter den tid som flytt.

Vid ett återbesök i det hus i den lilla kommunen Chevreuse, där han som barn en period var inackorderad, väcks minnen av hemliga telefonsamtal och nattliga påhälsningar av tvivelaktiga personer till liv. Och det är när Bosmans befinner sig i vindsrummet som han förstår att han kan ha varit vittne till ett brott som begicks där i hans tidiga barndom.

Chevreuse är en djupt fascinerande roman, och som så ofta hos Modiano är minnet och glömskan ledmotiv, liksom känslan av en ständigt lurande fara.

Den franske författaren Patrick Modiano, född 1945, har med sina starkt personliga romaner, där handlingen nästan alltid utspelar sig i Paris, sedan länge en hängiven publik såväl i hemlandet som utomlands. Modiano tilldelades 2014 års Nobelpris i litteratur »för den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld».


“Mannen log mot honom, och detta leende, denna klocka och denna signal väckte hos Bosmans ett barndomsminne till liv.”

Är det så vi triggar igång våra gamla minnen, av människor, händelser och ljud. De sitter i oss, som små minnespunkter att väcka närhelst det passar. När vi får fler punkter, eller kanske pusselbitar, träder ett mönster fram. 

Som barn, ung eller i ett tidigare liv hade han aldrig undrat över vad det var för människor han hade omkring sig. Nu undrade han över det, och hur de hängde ihop. Han försöker rekapitulera sitt minne från förr. Eller diskret fråga sig fram när han inte minns. Hur ska man annars hitta pusselbitarna? Vad är det han söker efter, egentligen? 

Berättelsen är lågmäld, men också spännande. Lättläst, men uppmärksamhetskrävande.  Vad är det som händer? Vilka detaljer är viktiga, kan jag bortse från något eller hänger allt ihop? Ett litet lågt surr av obehag lägger sig i mig, vart ska detta bära hän? Jag vill genast veta mer. Bara en sida till, eller kanske två. 

Vad minns vi av sådant som kan te sig skrämmande? Varför förtränger vi olika saker? Hur ser livets tillfälligheter ut? Är alla tillfälligheter verkligen tillfälligheter? 

Hur ser karaktärerna ut i boken? Är de som minnet, sviktande, lite flyktiga, inte helt tydliga? Hur minns vi våra händelser och platser i livet? Hur såg de ut för 15 eller 30 år sedan och hur ser de ut idag? Vad är förklaringen till den förändrade bilden? Har tiden ändrats? Har jag, platsen eller människorna jag då mötte förändrats på ett sätt som gör min minnesbild annorlunda? 

Hur är det att alltid fly? Vad är sant och vad är fiktion? Vad visar sig, när ytterligare en detalj är på plats? Vad är guld och rikedom, värt att jaga i evig tid?

"Ett flygplan gled ljudlöst i himlens blå och lämnade efter sig en vit strimma, och man visste inte om det hade flugit vilse, om det kom från det förflutna eller om det var dit det vände åter." 

Vad är sant och vad är fiktion? Vad vet vi, vad minns vi? Vem kan vi lita på? 

Jamen läs, bara läs. Njut bara njut. 

Anette Grinde 






#Chevreuse #PatrickModiano  #nobelprisilitteratur 2014 #elisabethgratebokförlag 

#roslagensbokhandel #norrtälje #kulturtorget #platsendärsamtalförs #roslagen #VälkommentillNorrtälje #k ulturiroslagen #skattkammare 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...