onsdag 14 februari 2024

Morgon och kväll. Jon Fosse.

Morgon och kväll.  

Jon Fosse.



Vi talade om Jon Fosses bok Morgon och kväll. Den beskriver två dagar i en människas liv. Födelse och död. 


Den första delen, födelsen, är kort, men ändå innehållsrik. En människa föds, präglas av tiden, platsen, människor omkring och deras värld. Det nya livet klarar sig inte självt, blir en produkt av sin tid. Det är länge sedan jordemor hämtades i roddbåten för att bistå med födelsen av det nya livet. Det var länge sen det betydde otur för mannen att delta. En Johannes är född, han ska gå i sina förfäders spår. Johannes, fiskaren. Sån är tiden. Sån är familjens önskan. 


Den andra delen, döden, är längre. Den beskriver dagen när döden hämtar honom, men den beskriver också hans liv. Johannes, fiskarens liv. Vi kan känna hur han träffade sin hustru, och om brevet han sände till en annan kvinna. Jag känner våndan och tänker på livets tillfälligheter. Vi styr inte allt själva. Vi är produkter av en tid, av andras omständigheter. Jag upplever honom som en rättskaffens man, som månat om hustru och många barn. Han saknar. Han vill sitt, trots renovering. Stenen säger något, ger minnen som spelar roll. Det som är viktigast i ett liv kan bara själv veta. Eller den som på allvar lär känna hela någons väsen. 


Vem vet när man är död? Hur ser döden ut? Hur känner man när andra inte ser en, när någon bara går rakt igenom?


Vilka tidsmarkörer sätter tiden för berättelsen och åldern för Johannes? När händer det? Tvättmaskinen, byken, jordemor, plastpåse, roddbåt, bil, telefon, spisen och elektriciteten är detaljer som sätter oss i olika tider. 


Fosse har onekligen ett annorlunda sätt att skriva på. Det kräver av mig, men ger också väldigt mycket när jag begrundar och ser bakom raderna. Det står mycket i den här tunna boken.  


Tack, för ett vackert samtal. Tack, för att ni valde Jon Fosse till läsning. Tack, för allvar och värme i samtalet. Tack, för omsorg och lyssnande i gruppen. Tack.


Jag läser mycket gärna mer av Jon Fosse. 


A..


#jonfosse #morgonochkväll #bokcirkeln #nobelprislitteratur #albertbonniersförlag #roslagensbokhandel



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...