fredag 18 november 2022

Pepp för härlig lokal förankring. Det gör skillnad, det.

Roslagens Sparbanks Stiftelser spelar roll för bygden. De spelar roll för föreningslivet, för barn, gamla och allt däremellan. De bryr sig om. Det gör mig varm i själen. Tack vare stiftelserna kan t ex Norrtälje FN-förening, Naturskyddsföreningen och Mångfald Tillsammans skapa viktig kultur. Litteratur, samtal och viktiga frågor erbjuds folket i bygden. Olika riktning träffar olika människor och intresseområden. Både du och jag får möjlighet att lära oss mer, vi kan också stötta de som drivs av livets viktiga frågor. Det är vackert att se.

Idrott och friluftsliv med ledarglöd hos ideella krafter finns t ex hos Rådmansö Sportklubb, Norrtälje Sjöscoutkår och Träningslust i Roslagen. Tänk så många människa som deltar i föreningslivet, ung som gammal. Och tänk så viktigt det är med alla som engagerar sig för andra. Uppmuntran, lokaler, fortbildning och viktig materiell utrustning kan man inte vara utan. Finansiering är ofta en svår nöt att knäcka. Man blir lycklig när man ser och förstår glöden i rörelse och friluftsliv och att stiftelserna i Roslagens Sparbank bistår dessa viktiga föreningar. Man häpnar över allt som finns. 

 

Coompanion Roslagen glöder för massor. De är lite som Mångfald Tillsammans, vill göra mångfald tillsammans. Det ger ju mer för fler. Man blir glad när fler ger uttryck för det. För frågor som brukande av jorden och platser som Färsna finns glädje, oj, så det sprudlar där. Djur, natur, provbänkar för odling och människor som växer, plats och företeelser upptäcks av många. Man blir glad av det. 

 

Cafe Rekommenderas i Roslagen, som driver fik och social verksamhet för viktiga människor, skapar också annan kultur hos sig. För oss alla. Föreläsningar, samtal och stickning är bara exempel. Eko och reko står högt i kurs, både med fika och folk. Det är vackert att se att stiftelserna bistår där.

 

Roslagen Kalevala skapar olika verksamhet för sin förening, teater, musik, studiecirklar och annat. Sprudlande människor som skapar kultur för sin grupp. Det är onekligen skoj att se den magiska livaktigheten i föreningen. Hur stor är den egentligen? Hur mycket kan man göra? Ja, hur mycket som helst där lust och glädje råder. 

 

SeniorNet Roslagen gör stordåd för icke-datanördar. De har gjort skillnad länge för ett stort antal människor, det krävs lust och glädje till det. Tänk, så många ideella krafter som finns och så otroligt stor skillnad de gör.  Eli Åhman Owetz, hyllad författare, gör också skillnad. Hon skriver och läser lättläst för äldre. Det är efterfrågat, ja, så glad jag blir att höra att det görs och stöds. Ett riktig, närvarande läsröst, är viktigt. Att skriva lättläst är också en särskild konst. Hon kan, minsann. 

 

Stipendieutdelningen avslutas med ett bidrag till Norrtäljekretsen av Svenska Röda korset. De har en fantastisk verksamhet genom allt de gör. Jag hör ofta människor i min sfär tala om att de jobbar (ideellt) hos Röda korset. Det, tillsammans med alla gåvor, människor som handlar och deras trevliga torsdag som återkommande roar unga och gamla med samvaro, fika och musik. Det är grejer som gör skillnad, det. 

 

Tänk, så mycket fantastiskt det finns i bygden. Tänk, så otroligt mycket härlig föreningsverksamhet Roslagens Sparbanks stiftelser bidrar till. Alltet gör verkligen skillnad. Så roligt de måste ha, Karolina Losell, Kurt Pettersson och Dag Nordström som styr i stiftelserna. Så många härliga verksamheter de måste möta. Man blir glad i själen av allt som finns. Tänk, att banken kan. Tänk, vad den gör. 

 

Pepp för härlig lokal förankring. Det gör skillnad, det. 


Vi säger tack och bock till allt gott som görs.

 

Anette Grinde 

 

 

 


 

 

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...