fredag 4 november 2022

Nyfiken på skog. Sofia Lilja.


Kan träd frysa? Varför är tallbarren olika långa? Om en slemsvamp inte är en svamp - vad är det då? Är du nyfiken på skog och vill veta mer?  

Boken tar dig med på en upptäcktsfärd i den svenska skogen som kittlar läsarens lust att ge sig ut på jakt efter egna nyfikenheter. Genom vackra foton och förklarande ord får läsaren besöka ett antal skogar och se detaljer och väcka nyfikenheter. Nyfiken på skog är alltså inte en allomfattande faktabok som beskriver den svenska skogen från a till ö. Grundtanken för boken är att utgå från det som vi träffar på i skogen, det vi har frågor kring, saker vi är nyfikna på och vill veta mer om. Vad är det du ser i skogen? Vanliga fenomen, saker du inte tänker på eller saker du kanske inte kan formulera en fråga kring eller inte har någon att ställa frågan till.

Nyfiken på skog är ett sätt att tillgängliggöra skogen för fler människor genom att sprida kittlande kunskap om skog till nyfikna människor, gamla som unga, skogserfarna likväl som helt oerfarna.  

Med boken hoppas författaren att den svenska skogen tillgängliggörs för fler och att kunskapen om det svenska skogslandskapet ökar. Detta är i synnerhet viktigt i ett samhälle där allt fler bor längre bort från skogen i städer och har en sjunkande kunskapsnivå om skogen samtidigt som skogen tar en allt större plats i samhällsdebatten och forskning pekar på naturens betydelse för vår hälsa och vårt välmående.  

 

Sofia Lilja, utbildad biolog, har även doktorerat inom naturgeografi och landskapsanalys, bland annat med fokus på den kunskap som finns om skog i gamla kartor. 


Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje erbjuder dig som är medlem i bokhandelns vänner eller i Naturskyddsföreningen  50 kr rabatt på den här boken under november 2022. 

Rabatten gäller även vid beställningen av boken i butiken innan november månads utgång. 
#nyfikenpåskog #sofialilja #roslagensbokhandel #norrtälje #kulturtorget #platsendärsamtalförs #votumförlag #roslagensnaturskyddsförening 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...