måndag 21 november 2022

Muren. Sarah Vegna. Victoria Levin.


Varje dag sprang vi och mötte er.

Det var det bästa av allt.
Men så en dag.
Så stod där en mur.

Muren är en bok om hur det är att vara liten i en värld där de stora bygger murar.

En bok om vad som egentligen är viktigt i livet.


Ja, helt klart är att det inte är barnen som bygger murar. Det är de vuxna som bygger och håller fast vid dem. 

Kanske krävs det mod av den vuxne att läsa en bok som berättar om att den vuxne bygger murar och att barnet letar sprickor för att se dem och det som är på andra sidan. Kanske får vi, vuxna, svårt att förklara alla hinder som finns mellan människor, inte bara synliga murar, utan också de som inte fysiskt syns. Hur förklara man murar, hinder och tydligt uppsatta gränser mellan människor och land. Hur ser vi på sprickorna? Är det sprickorna i oss, där det olustig tittar fram eller är det sprickorna som leder till att muren snart rämnar? 

Vad är det viktigaste av allt? Ja, de och det vi älskar, människor, naturen och  omsorgen om varandra oavsett var vi lever och bor. 

En mycket bra bok för prat med barn (eller egna funderingar) om murar, krig och uppsatta skillnader mellan människor och land. Boken är särskilt smart för alla som tror på freden och att vi vill leva utan murar, det finnas en grad av aktivism här. 

En sten bort, en murbit bort, sen en till. Låt oss göra sprickan i muren större, säger den som vill förändra. Snart är vi förbi. 

Pepp för en fin dag. 

A.. 


Författare Sarah Vegna 

Illustratör Victoria Levin


#främlingsfientlighet #utanförskap  #krig  #muren #SarahVegna  #VictoriaLevin  #kikkuliförlag #köksbordssamtal   #svenskafredsRoslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje är till salu. Titta in i butiken om du är en seriös spekulant. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...