tisdag 30 mars 2021

Hédi Fried - Handbok för demokrater. Hur gör en enskild människa för att skydda demokratin?


Handbok för demokrater. Hur gör en enskild människa för att skydda demokratin?

Hur gör du och jag?

Att förstå ett ögonblick är att se möjligheten att vara med och skapa ett annat, är Hédi Frieds rubrik på sitt kapitel i boken. Hon säger; “Vänj dig aldrig, blunda inte för det obekväma, för tecken som kan förebåda ondska. Höj din röst för rättvisan, fånga ögonblicket när din röst kan ändra på det påbörjade onda och var med och skapa en bättre värld.”

Hon vet vad hon talar om, har låtit sin stämma höras i många år. Hennes röst är betydelsefull. Hon talar om normförskjutningar, ett förråande av samhället. Det tänker jag att det är oerhört viktigt att uppmärksamma. De kommer smygande, vi vänjer oss successivt och plötsligt är saker för sent. Det går inte över om vi inte gör något åt det.

Terminologin, orden som väljs, är viktiga. Och hur ofta de upprepas. Fried berättar att nazismen fick fäste långt innan andra världskriget och att det började med språket. “Steg för steg, nästan omärkligt fördes förändringarna in i vardagslivet.” Man använde nedsättande ord för att beskriva människor, ord som skulle varit otänkbara tidigare. Orden normaliserades, språkbruket förändrades, vilket också skett och sker i Sverige. Ord är farliga, när vi inte ser upp med hur de används. I förintelsen började det med nedsättande tillmälen, som blev en inledning till avhumaniseringen av mängder av människor och fortsatte med t ex isolering i ghetto, transporter till läger och avrättning - mord - i ghetton, koncentrationsläger, med mera.

Det började med orden och resulterade i många miljoner människors död. Det som inte låg inom rimlighetens ram för den stora massan gjorde ändå det, för att man inte såg det komma i tid. Sen var det för sent, eftersom inte tillräckligt många och tillräckligt tydligt förmådde göra något åt det.

Vad ser vi komma nu? Vem gör något åt det?

Om Handbok för demokrater ska vi tala i vårt projekt Demokratiska samtal i bokhandeln. Vill du delta?


Idag rekommenderar jag också läsning av Oppermanns, om att man inte såg saker komma. Om att det liksom inte gällde dem eller var för osannolikt. Det gällde dem.

Vill du delta i samtalet om viktiga frågor, så titta in i butiken för information och anmälan

Vi praktiserar trängselfritt i alla situationer. Vi hjälps åt att alltid vara uppmärksamma på två-meters-regeln. Det gäller alla, alltså även den som har antikroppar eller har vaccinerats. 

Njut dagen som den bästa. 


Anette Grinde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...