torsdag 4 mars 2021

ALMA-priset tillkännages den 30 mars 2021

ALMA-prisetLitteraturpriset till Astrid Lindgrens minne får delas ut till författare, vars litterära verk för barn och unga är av allra högsta konstnärliga värde och präglas av den djupt humanistiska anda som Astrid Lindgren förknippas med. Priset får även delas ut till enskilda personer eller andra som på annat sätt utfört ett synnerligen värdefullt arbete för att främja barns och ungas läsande. Priset får också delas ut för berättande samt till illustratörer.

ALMA-priset - nominerade kandidater för 2021 års pris hittas här. Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne är ett internationellt litteraturpris som instiftades 2002 av Sveriges regering för att hedra minnet av författaren Astrid Lindgren. Varje år belönas personer och organisationer, oavsett språk eller nationalitet, vars verk eller arbete håller högsta konstnärliga kvalitet och präglas av den humanistiska anda som förknippas med Astrid Lindgren. Prissumman på fem miljoner svenska kronor gör det till världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Hittills har tjugo pristagare belönats. Priset administreras av Kulturrådet. Prisets engelska namn är Astrid Lindgren Memorial Award och kan förkortas ALMA.  

Listan med nominerade kandidater är en av de mest kompletta förteckningarna över världens främsta nu levande barnboksskapare och läsfrämjare. Vem eller vilka som får priset tillkännages den 30 mars 2021.


ALMA-priset 2020Baek Heena - "Med utsökt känsla för material, miner och gestik iscensätter Baek Heena filmiska bilderböcker berättelser om barns ensamhet, möten och gemenskap. I hennes suggestivt uppbyggda miniatyrvärldar blandas molnbullar och sorbetmånar, djur, badféer och människor. Dörren till det vidunderliga står alltid öppen. Det är sinnligt, skarpt och svindlande."

ALMA-priset 2019; Bart Moeyaert är en belgisk författare, född 1964 och bosatt i Antwerpen. Han debuterade som 19-åring och har sedan dess genererat drygt 50 titlar - allt från bilderböcker och ungdomsböcker till poesi, dramatik, sångtexter, TV-manus och essäer. Hans böcker finns översatta till mer än 15 språk. Bart Moeyaert har utkommit med en vuxenbok under 2020, som vi har haft på bokvalsbordet till våra bokcirklar i början av 2021 - en fin och lättläst berättelse om en man i Graz. 

ALMA-priset 2018;  Jacqueline Woodson - har t ex skrivit Brun flicka drömmer, Närmar du dig mjukt och Fjädrar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...