onsdag 21 oktober 2020

Magiska samtal och skavande samtal.

Mitt Roslagen 14/10 2020


Vi driver ett projekt i bokhandeln som vi kallar demokratiska samtal. Det har pågått sen i våras och kommer att pågå året ut. Ja, kanske längre än så, eftersom det är angelägna samtal. Det ger en möjlighet att tala med varandra i lugn och ro om viktiga frågor. Där ingår också att erbjuda andra att ta del av egen poesi - att tala och att lyssna.

Den första lördagen varje månad har poeter läst sin egen poesi. Det har pågått sedan i våras och vi fortsätter i coronasäker form. Det är magiskt att lyssna. Torbjörn, Erik, Catarina, Albin, Carina, Papa J och några till har skrivit sina egna texter i poesins form och framfört den inför publik. Det har varit ljuvligt att lyssna till dessa människor som är helt olika, framför sin text på helt olika sätt och skrivit helt olika texter. De har erbjudits en plats där andra har lyssnat på just deras ord. Regnet har ofta strilat, men vad gör det när glädjen för ord och läsning varit hög. Det har varit skarpa och/eller roliga texter, allvarsamma, mörka eller ljusa. Oavsett vilket är de tänkvärda och tål omlyssning igen och igen. Några av gångerna finns förevigade och har länkats vår sida på Facebook eller Instagram. Lyssna gärna på deras texter. Det är så roligt att se människors kraft när de får tala.

I projektet har vi också mötts i en mindre grupp för att tala på tema rasism/rättvisa. Ja, vi väljer inte de lättaste samtalsämnena. Det behövs. Igen och igen. Vi har suttit utomhus i regnställ och varma kläder, även om man ändå börjar huttra lite när det gått 1½ timme i stillasittande koncentrerade samtal. Samtalet, koncentrationen och en kopp kaffe/te håller oss lite varma, förstås. När hjärtat hoppar i känslostormar kanske det drar med sig lite värme till kroppen, eller hur? Vi försöker förstå hur vi är, hur vi förstår frågorna, hur vi kan bättra oss och se andra, visa omsorg, förstå samhällets utveckling, med mera. Vi anstränger oss för att lyssna. Det är skavande så det förslår när vi rör oss i frågor vi inte riktigt förstår. Rasism och rättvisa är riktigt svåra frågor. Ingen av oss tillhör en utsatt minoritet, kanske är livet helt annorlunda för dem. Kanske ser vi inte deras rätt, för att vi aldrig har blivit utsatta för de orättvisor som möter just dem? Vi talar mycket om grupper och individer, det är ju verkligen något annat när vi möter en person - en individ att lära känna - än en hel och stor grupp som vi inte förstår. Vi talar om vikten av utbildning, öppna samtal och viljan att ta till oss andra människors förutsättningar. Ett öppet sinne är en bra väg framåt, eller hur?

Nästa gång vi ses ska vi tala om suicide. Det är hemskheter av stora mått, men också något vi måste prata om. Det finns människor som drabbas på många olika sätt och vi behöver se hur vi ser. Suicide Zero har givit ut ett skolmaterial som vi tittar på, vi hoppas också att någon från den lokala föreningen SPES kan komma och delta i samtalet. SPEC arbetar med stöd, preventiva åtgärder och samtal. De vet vad de talar om, har människor som drabbats och arrangerar mötesplatser för frågan. Jag tänker att det vore guld om de deltar i vårt samtal också. Jag hoppas det! Jag vet inte alltid vem omkring mig som är påverkad av denna fasa, vet du?

Gången därefter ska vi tala om beroenden. Kanske blir ämnet spel, alkohol, droger eller annat som förstör livet. Grejen för samtalet är inte vad vi är beroende av utan att beroende finns, hur vi ser och hur vi kan bidra. Eller få hjälp om det rör oss själva. Beroenden för med sig medberoenden. Det gäller både barn och vuxna. Det är samma sak som med t ex diskriminering, psykisk ohälsa, självmord eller rasism. Hur ser vi den som är, hur låter vi bli att låta personen vara ensam. Vet du vem omkring dig som är beroende eller medberoende?

Demokratiska samtal i bokhandeln är magiska samtal, jobbiga samtal och viktiga samtal. De skrapar hårt i oss, men är också en riktig fröjd. Jag lär mig nytt. Vill du vara med, så säg till.

Idag ska jag sortera böcker i antikvariatet, en trappa upp i bokhandeln. Den platsen är också en fröjd.

Med värme från mig till dig. 

Anette Grinde

   

Taggar till sociala medier; Samarbeten; #roslagenssparbanksstiftelser #närproduceradbank #senesusnorrtälje #mångfaldtillsammans #spec #roslagensbokhandel #enriktigbokhandel #handlalokalt #norrtälje #välkommentillbokhandeln #magiskasamtal #demokratiskasamtal #beroende #spelberoende  #rasism #mittroslagen
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...