onsdag 14 oktober 2020

Vi läser för att tala om innehållet...


Utgångspunkten för samtalet i bokcirkeln är att vi talar om bokens innehåll, egentligen inte alls om boken är bra eller dålig

Vi talar om relevanta övergripande frågeställningar och om betydelsefulla detaljer. Ja, vi missar målet ibland. Oftast blir det superbra ändå. För att bidra till samtalets och gruppens väl är det fint om var och en har läst hela boken, inte halva och förstås inte på tvären. Man missar  många poänger - som kniven i soffan, de förkolnade barnen under trädet eller whiskyns påverkan på familjerelationen - när man hastar. 

Var och en bidrar genom sin närvaro och sin roll i gruppen. Var och en bidrar med sitt lyssnande, sina reflektioner och sin kunskap. Var och en bidrar genom att se och höra att alla får plats i samtalet. Är vi sju i rummet, ska samtalets möjligheter fördelas på alla sju. 

Vi läser för att tala om innehållet. Med innehållet tänker vi kring sakfrågor - som ämnen att tala om - som finns i boken. Ja, karaktärer, egenskaper, situationer, tidsanda, tema, med mera.  Läsningen - kanske hur vi läser och hur vi tänker kring frågorna - avgör samtalets kvalité och riktning, vare sig vi sen tänker si eller så om frågorna. 

Vi deltar i gruppen för samtalet, för en viktig fördjupning av läsningen. Ju fler upptäckter som nämns i samtalet om läsningen desto fler tankar skapas till mig sen. Och dig, förstås också. 


Vi behöver lyssna på varandra för att höra vad de andra och vi själva har upptäckt i läsningen. Vi för ett gemensamt samtal i gruppen, en person har ordet som sen går vidare till nästa person. Vi andra lyssnar och begrundar. Vi håller oss till samtalet om boken och vi hjälps åt att fördela ordet så att alla i rummet får plats. När vi har ett öppet sinne upptäcker vi nya saker, vi lär oss mer. Ett viktigt kom-i-håg i sammanhanget är; Vi läser för att samtala om innehållet i boken. 


I Dörren, som i huvudsak rör relationen mellan två kvinnor men också väldigt mycket mer, finns tex frågor om människor och deras livsförutsättningar, religion, överhet, makt, personligheter, bakgrund, livsval, relationer, hänsyn, omsorg, tingens förgänglighet, diktatur, förmögenhet och kärlek. Vi kan också tala om hur vänskap ser ut. Vad måste vi när vi måste? Vad kan vi välja? Som om vi alltid kunde välja, eller kan vi det? Vad  präglar oss och hur blir vi som vi blir. Vad berättar författaren egentligen mellan raderna här? Vad betyder titeln - Dörren - egentligen? Vad vill Magda Szabo egentligen berätta här? 


I Övergivenheten finns frågor om livslögner, tiden när berättelsen utspelar sig - tidsandan & kontexten, rädslan, judendomen, kvinnorna i berättelsen, sociala frågor (som t ex  att Sally behöver anmälas till sociala myndigheter), att söka sina rötter, barnens lojalitet eller kanske hur vi ser på gravfrid. Varför drabbas judarna och hur påverkar det kommande generationer? Vad gör min och din historia med mig och dig? Vad måste jag veta, vad är viktigt? Vad gör Åsbrinks historia med henne och/eller med mig? 


Med mig leker livet möter människor, kärlek, längtan och tillhörighet. Vera, Nina och Gili är tre generationer kvinnor som påverkar varandra genom livet, för att de hör ihop. Vi kommer inte undan våra mödrar eller barn. De sitter i oss. Vi kan också tala om fäder. Deras roll och deras närvaro. Just här kan vi tala om hur man får tala om sexualitet och kärlek med sina barn. Hur det besvärar. Är det ett sexuellt övergrepp? När relationen brister präglar det oss tydligt, eller kan vi välja bort det? Hur påverkas vi av att aldrig prata ut? Vi rör oss i Israel och i Jugoslavien, vi lyssnar till människor som har vandrat i helvetet. Älskat, tvivlat och överlevt. Hur påverkar David Grossmans historia dig? 


En återkommande fråga är hur vi kan tänka kring sådant vi inte vet något om. Att leva i en diktatur eller under brinnande krig, tex. Vilka fria val kan vi göra då? Människan har alltid ett val, sägs det, men hur ser valmöjligheterna ut i olika situationer. Varför och hur dömer vi kvinnor som lämnar eller överger sina barn? Vad är skillnaden när en man gör det? 


För dig som är nyfiken på samtalet, välkommen till Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje. Vi läser för det livgivande samtalets skull. 


A.. 





 

Vi samarbetar med Studieförbundet Sensus i alla de aktiviteter vi genomför i bokhandeln., Vi tackar för allt löpande stöd, viktiga tankar och stark support. Tack.


Vi samarbetar med Mångfald Tillsammans som arrangerar föreläsningar, samtal, bidrar med tankar och aktiv handling till bokhandelns olika projekt och uppgifter till personer som arbetstränar/praktiserar i antikvariatet. Tack. 

I projektet Demokratiska samtal i bokhandeln ber vi att deltagarna läser t ex Handbok för demokrater och Free Spin. Beställd och köpt i Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje, såklart.


#bokcirkeln #bokvalsbordet #bokhandeln #TheLittleBookshop #TheSquare #roslagen #visitsweden #handlalokalt  #roslagensbokhandel  #sensusnorrtälje #enriktigbokhandel #norrtälje #välkommentillbokhandeln 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...