söndag 18 oktober 2020

Ann Laestadius Larsson nu aktuell med Svårmodets döttrarAnna Laestadius Larsson, född 1966, är en svensk frilansjournalist och författare av historiska romaner. Hon debuterade 2013 med Barnbruden, första delen i en romantrilogi om kvinnor i Sverige på 1700-talet. Dessförinnan har Laestadius Larsson bland annat varit redaktionschef på Amelia och mångårig kolumnist på Svenska Dagbladet, med jämställdhet som återkommande tema.

Bibliografi   

  • Hållbar mat: svindyrt eller sunt bondförnuft?, med Gertrud Åström, Lantbrukarnas riksförbund, 2011 
  • Barnbruden, 2013 
  • Pottungen, 2014 
  • Räfvhonan, 2015 
  • Hilma – en roman om gåtan Hilma af Klint, 2017 
  • Kurtisanen, 2019 
  • Svårmodets döttrar, 2020 
Källa;

https://sv.wikipedia.org/wiki/Anna_Laestadius_LarssonSvårmodets döttrar (baksidestext) 


Det är höst 1968 och i polismästarbostaden i Svårmodet i övre Norrlands inland rustas det för pärlbröllop. Eller det trettioåriga kriget som mormor Ingeborg kallar det, äktenskapet mellan hennes dotter Greta och Harald. De är alla offer för det. Tre generationer kvinnor, sammanlänkade av blod, svek och lögner:

Mormor Ingeborg som bor hos dottern och svärsonen på nåder. Kärleken har hon haft, och kämpat för kvinnorna har hon gjort, men vad ledde det till?

Mamma Greta som tog steget upp i societeten och fick betala ett högt pris. Var det verkligen värt det, nu när hon ser resultatet?

Dottern Eva, som är sexton år och panikslagen. Ska hon hitta en väg ut, lyckas undkomma det ofrånkomliga?

Den stora festen där äktenskapet ska firas känns som en domedag. Alla viktiga personer i samhället är inbjudna, tidningen har skrivit reportage. Inget ska sparas på, mat och dryck beställs i överflöd. Men under ytan växer mörkret, smärtan och förljugenheten.

Festen blir en urladdning och de tre kvinnorna ställs inför val som kommer definiera deras liv.

Svårmodets döttrar skildrar Anna Laestadius Larsson med skarp blick och stort inkännande hur bristen på självbestämmande över liv och sexualitet för kvinnorna löper som en blodröd tråd genom vår 1900-talshistoria.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...