torsdag 12 mars 2020

Årsboken - Sven Olov Karlsson


En kort berättelse. En novell är en kort prosaberättelse. Ordet kommer från italienskans novella, som betyder "nyhet". Det engelska ordet novel motsvaras på svenska av roman, medan novell på engelska heter short story ("kort berättelse").

En novellsamling är oftast en tryckt bok som innehåller flera noveller skrivna av samma författare. En samling av olika författares noveller kallas antologi. En del novellsamlingar har en ramberättelse. En helt kort novell benämns novellett. (Text från Wikipedia)

Årsboken innehåller 12 korta berättelser - en för varje månad. De rör olika händelser. Människor möts, tankar vrids och händelser sker i berättelserna. De skaver, de påverkar min tanke och jag tycker att det är en högst läsvärd bok. Den platsar mycket väl som en bokcirkelbok. Vi hoppas att den kommer i pocketformat så småningom, eftersom det ger möjlighet för fler till läsning.

Januari. Kvadrat.

I den här berättelsen finns mycket rädsla. Här finns utanförskap, hemlöshet, utsatthet för kvinnan och rädsla. Här finns också känslor om att inte vilja vara i vägen, inte ligga andra till last. Hon är helt utmattad, och ja, vem skulle inte vara det om man inte hade en trygg plats att vara på, när man alltid måste vara beredd och på helspänn. Familj, vänner och lägenhet försvann. Till slut fanns inget kvar. Man kan undra hur det sker, om är det sjukdom, pengar, allmän oreda, droger eller är det mer subtilt? Vad är det som gör att tryggheten rämnar och man hamnar ute i ingenting?

Orden om busschauffören innehåller också mycket att begrunda; den berättar t ex om hans bakgrund, hur han ser på kvinnan på bänken, vad han vill och hur han försöker. Vi kämpar alla med våra liv, det syns oftast inte på utsidan men påverkar oss och våra dagar väldigt mycket. Så mycket mer vi skulle lära oss av och om varandra, om vi finge kika in bakom människornas skal.

Ja, eller kanske nej, för där vill kanske de allra flesta ändå inte att andra ska kika.

Årsboken rekommenderas. Den innehåller flera viktiga frågor som verkligen tål att tänkas kring.

A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...