(Den större delen av detta inlägg är text från förlagens beskrivningar av bok och författare).
Annika Norlin - Jag ser allt du gör (noveller)
På vägen mellan Jokkmokk och Kåbdalis, i skuggan av den största sorgen man kan bära, börjar en sång växa fram. Inget märkvärdigt, fem strofer bara, men kvinnan som sjunger dem känner hur stegen går lättare för varje rad. Hon går söderut.
I sin skönlitterära debut skriver Annika Norlin om en samling människor i rörelse, på skav mot tillvaron.
Det är noveller om begär och bekräftelse, om kultfilmen Aliens vid Piteälven, om att spela i det ganska hopplösa bandet Personligt Varumärke och om att gå rakt in i natten med sikte mot Glommersträsk. (Förlagets text om boken).
En stund är vi vackra på jorden - Ocean Vuong
En stund är vi vackra på jorden är ett brev från en son till en invandrad mor som inte är läskunnig och som därför aldrig kommer att förstå allt det han längtar efter att få säga. Ändå måste huvudpersonen Little Dog, som är i tjugoårsåldern, försöka hitta de rätta orden. Berättaren mobiliserar språkets hela kraft för att fylla det hålrum där orden sviker och våldet regerar. Som i hemmet präglat av fattigdom och armod, där en mor och mormor med traumatiska erfarenheter av Vietnamkriget tar ut sin frustration på Little Dog mellan manikyrkunderna. Som i det omgivande samhället som märker ut hans gryende sexualitet som fel. Den första förälskelsen i en äldre pojke, en förtrollad sekvens som utspelar sig mot fonden av ett USA söndertrasat av klassklyftor och en skenande opiatkris, blir endast en tillfällig respit från kampen för att hitta en plats, sin plats. Little Dog fortsätter att samla sina trasiga bitar och tvätta dem rena från råhet och smuts tills de skimrar av förundran.
Birgitta Lindqvist - Resa över avgrunden (roman)
Det var en gång en kvinna, som satt vid kanten av ett stup med sin bästa väninna, solen sken och deras ben dinglade över kanten. Plötsligt ställde väninnan en fråga: "Om du måste kasta ner antingen din man eller dina barn i avgrunden, vad skulle du välja då?" "Jag skulle kasta ner barnen", svarade kvinnan. Så stark var hennes kärlek till mannen vid hennes sida, att hon var beredd att offra sina barn för hans skull. Så mycket större upplevde hon därför hans svek, när han lämnade henne för en annan kvinna.
Detta är en berättelse om flykt och överlevnad. Vem är denna kvinna som en mörk vinternatt måste ställa livet mot väggen för att ge det en chans att visa henne att det trots allt är värt att leva? Trots skammen att inte kunna älska och att inte vara älskad. Och trots vetskapen att hon inte är den viktigaste personen för någon. Allra minst för sig själv. Hon flyr tomheten, packar sin väska och beger sig ut på en ensam och oförutsägbar resa över en avgrund, som hela tiden hotar henne. Men genom möten med människor lär hon sig att kärleken finns i många former och att livet är värt att leva. Hon finner glädje i detaljer och lär känna nya sidor av sig själv som öppnar för en större frihet. Resa över avgrunden är Birgitta Lindqvists trettonde bok. (förlagets beskrivning)
Fyrbåken - Thomas Larsson.
Fyrbåken är berättelsen om två familjer på Reglarö i Stockholms norra skärgård. Den ena har varit fyrvaktare sedan 1700-talet, den andra har en betydligt kortare historia på ön. Mellan Anton och Wilhelm finns en fiendskap med många hemligheter; Wilhelm, den intellektuelle, kärleksfulle, och Anton, »ett slags livsfarlig Pan som trots sin alkoholism utstrålade kraft och vitalitet, en medfödd förförare, rutmagad och med svällande muskler vare sig han högg ved som en tokig eller spöade skiten ur kärring och ungar«. De två familjerna kommer att knytas samman och splittras när fyrvaktarättlingen Anton slutligen går in i mörkret och en annan historia börjar för den dotter som överlever.
Thomas Larsson gav ut två romaner på det tidiga 1980-talet. Fyrbåken är hans återkomst till litteraturen. Han är bosatt i Stockholm. (förlagets beskrivning)
Lite död runt ögonen - David Ärlemalm
En gripande bladvändare från Stockholms skuggsida, en kärlekshistoria mellan två föräldrar, en levande och en död, och deras barn. När Sofia dör av en överdos lämnar Arto livet som missbrukare för att försöka skapa en tillvaro för sig själv och dottern Bodil. Då han anklagas för att sälja droger och får sparken från den skola där han arbetar i köket, pressas han att ordna pengar på de sätt han känner sedan gammalt. Under senhöstens nätter tvingas Arto allt längre in i en värld av lögner, brott och våld när han försöker rädda sig själv och sin dotter. ”Lite död runt ögonen” är en rå och ömsint skildring av ett Stockholm som vi sällan får läsa om.
Klicka på bilden för fler inlägg om Vigdis Hjorth |
Lärarinnans sång - Vigdis Hjorth
Lotte Bøk är en medelålders kvinna som är tillfreds med sitt liv. Hon trivs med sitt arbete på Konsthögskolan i Oslo och har ofta fått höra att hon är levande och engagerad i sin lärargärning. Det är konstens oerhörda förmåga att få oss att se världen på nya sätt, att ta ställning och agera annorlunda, som Lotte Bøk vill förmedla till sina studenter. När sistaårsstudenten Tage Bast ber Lotte att medverka i hans konstprojekt tackar hon ja. Han vill undersöka förhållandet mellan liv och undervisning genom att filma några lärare, både i och utanför undervisningssituationen. När Lotte tvingas in i rollen som den som blir betraktad uppstår snart en ny, främmande blick på hennes liv men vems blick är det? Mötena med Tage förändrar henne, och genom honom ser hon sig själv utifrån och börjar tycka att hon framstår som uppblåst och deklamatorisk. Vad är det hon har försökt säga i alla år? Vem har hon blivit? Och vad betyder hennes så kallade engagemang?
Lärarinnans sång är ett psykologiskt drama om en kvinna som tvingas till självrannsakan. Hjorth reflekterar kring vad som händer när slöjan dras av och en människa står inför sig själv, utan mask och kanske för första gången utan språk.
Vigdis Hjorth har tidigare skrivit t ex Arv och miljö, som vi diskuterat i bokcirkelgrupper i bokhandeln under 2018/2019. Arv och miljö rekommenderas till läsning! Lärarinnans sång läggs på vårt bokvalsbord, där vi har nyutgivna romaner - som skaver och ger oss möjlighet till nya funderingar och samtal.
Klicka på bilden för fler inlägg om Årsboken |
Årsboken - Sven Olov Karlsson
Tolv noveller som formar sig till en genomlysning av tillståndet i Sverige, i städer och glesbygd. Om högt flygande människor eller enkla jordnära som kämpar tyst, åtklämda av våldsamma händer, av samhällets kalkylerade reträtt eller klimatets förfall.
Här finns många frågor att tala om. Boken ter sig som en mycket bra bokcirkelbok. Eller är en mycket bra bokcirkelbok, skulle bokhandlerskan säga. Den tål att funderas kring.
Medlöparna : en berättelse om Europas glömska - Géraldine Schwarz
”Min fars föräldrar hade varken tillhört offren eller bödlarna. De hade inte utmärkt sig med modiga handlingar men hade heller inte syndat i överdrivet nit. De var helt enkelt 'Mitläufer': medlöpare, människor ’som följer med strömmen’. Deras inställning hade varit densamma som hos majoriteten av det tyska folket: små blundanden och mindre fegheter som sammantagna hade skapat de nödvändiga förutsättningarna för en av de grövsta organiserade statsförbrytelserna som mänskligheten upplevt.”
Géraldine Schwarz släkthistoria är en uppgörelse med den tystnad som omgärdat medlöparna, i såväl Tyskland som övriga Europa. Den sträcker sig från andra världskriget till våra dagar och frågar sig: vad händer med en kontinent som inte förmår minnas sitt egentliga arv?
Det här är en personlig historiebok. Hon skriver om sin släkt, gör personliga reflektioner. Hon skriver om viktiga skeenden. Fakta och personligt gör stor skillnad. En mycket läsvärd bok, som verkligen tål att talas om i en bokcirkel.
Herrarna satte oss hit - Elin Anna Labba
För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige. Myndigheterna kallar lösningen för en dislokation, men på samiska föds ett eget ord; Bàggojohtin, tvångsförflyttning. De första som tvingas iväg lämnar sina hem i tron att de ska få komma tillbaka.
Bakgrunden är att Norge har blivit en egen nation. Att människor flyttar över gränsen med renar är ett rött skynke för den norska staten som vill ha markerna för sina landsmän. 1919 kommer Sverige och Norge överens om att begränsa hur mycket ren som får flytta över gränsen och i och med det inleds tvångsförflyttningarna av ett stort antal renskötande familjer. Det blir också inledningen på ett mörkt kapitel i Sveriges historia.
Herrarna satte oss hit berättar nu historien genom de tvångsförflyttades ögon. Elin Anna Labba har samlat berättelser, foton, brev och jojktexter, och fram träder en kör av röster från de som inte längre kan berätta. Boken skildrar ett hårt liv, renar som går förlorade när de vänder norrut mot tidigare marker, barn som lämnas till släktingar och sedan blir kvar. Sorg som tystas men ändå förs vidare.
En debutroman. Samlade verk. Lydia Sandgren.
I Göteborg förbereds en stor retrospektiv över konstnären Gustav Beckers verk från 1980-talet och framåt. Vart psykologstudenten Rakel än vänder sig möter hon sin gåtfullt försvunna mammas ansikte på utställningsaffischen som är tapetserad över stan. I samma veva slungas Rakels pappa, förläggaren Martin Berg, in i en omtumlande livskris.
"Samlade verk" är en roman om djup kärlek, mångårig vänskap och konst i spänningsfältet mellan fiktion och sanning. Dessutom är det en storslagen Göteborgsskildring med moderniteten och klassresan som fond.
Jackie - Anne Svärd
”Tidigt om försommaren, på ett försenat tåg på väg mot huvudstaden och ett nytt liv – allt börjar där. Och som om hon redan har en föraning om att någonting är på väg att ske registrerar hon alla i vagnen. Någonting i luften, hon vet ännu inte vad men om det sker kommer hon sannolikt att vara det mest uppmärksamma vittnet efteråt.”
Anne Swärds nya roman handlar om en ung kvinna på väg mot Stockholm och livet. Det är den varma sommaren 1988, ingenting har ännu hänt. Mannen hon sedan möter är bortom vad hon kan föreställa sig. "Jackie" är en roman om kärlek, besatthet och överlevnad.
Klicka på bilden för fler inlägg om Viet Thanh Nguyen |
Flyktingar - Viet Thanh Nguyen
Till alla flyktingar överallt så inleder Viet Thanh Nguyen sin novellsamling Flyktingar. I åtta berättelser skildrar han människor som står med fötterna i två världar, med dubbla identiteter och vacklande lojaliteter. Några har kommit med båt från Vietnam till USA och försöker navigera mellan det nya och det gamla landets förväntningar på dem. Andra har blivit kvar, med en stark längtan efter ett liv på andra sidan havet. Några ser framat, andra bakåt och alla har de sina drömmar.
Viet Thanh Nguyen, själv flykting från Vietnam, följer upp den Pultizerprisvinnande romanen Sympatisören med en novellsamling som hyllats av en unison amerikansk kritikerkår. I Flyktingar undersöker han i sina berättelser migrationens och krigets påverkan på den enskilda människan.
Viet Thanh Nguyen föddes 1971 i Vietnam men växte upp i USA, dit han som fyraåring flydde tillsammans med sina föräldrar. Han är professor i Ethnic studies vid University of Southern California och nyutsedd hedersdoktor vid Uppsala universitet.
Nguyen medverkar regelbundet som krönikör i New York Times och Los Angeles Times, där han gjort sig ett namn som en radikal röst i bland annat flyktingfrågan. Hans debutroman Sympatisören (Tranan 2018) fick ett enormt genomslag när den gavs ut i USA och fick ta emot en lång rad utmärkelser, däribland det prestigefyllda Pulitzerpriset 2016. Boken togs emot som ett hett efterlängtat vietnamesiskt perspektiv på Vietnamkriget.
En stenhård grundprincip i bokhandeln är förstås att vi ska visa varsamhet i kontakter med andra människor. Det gäller nu och det gäller alltid. Med hänsyn till det förhatliga viruset som cirkulerar i samhället vill vi särskilt påtala att du ska stanna hemma om du är sjuk, varit utsatt för smitta eller är rädd/orolig för att bli sjuk.
Vi vill dock ändå att du ska vara med i vårt samtal, varför vi ber dig delta digitalt - per telefon, konferensprogrammet Zoom eller Messenger/videofunktionen om du inte fysiskt kan/vill vara på plats. Hör av dig - om/när du undrar hur detta rent praktiskt ska gå till.
A..
Håll distans.
Tvätta händerna.
Visa varsamhet i kontakter med andra människor.
Stanna hemma om du är sjuk.
Nys och hosta i armvecket.
Håll distans.
Håll distans.
Tvätta händerna.
Hjälp någon som har det tufft.
Handla lokalt.
Njut av dagen!
#handlalokalt #nuhjälpsviåt #roslagensbokhandel #norrtälje #viharöppet #dinlokalabokhandel
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar