torsdag 19 mars 2020

Bokvalsbordet i bokhandeln just nu...



Fyrbåken - Thomas Larsson.
Fyrbåken är berättelsen om två familjer på Reglarö i Stockholms norra skärgård. Den ena har varit fyrvaktare sedan 1700-talet, den andra har en betydligt kortare historia på ön. Mellan Anton och Wilhelm finns en fiendskap med många hemligheter; Wilhelm, den intellektuelle, kärleksfulle, och Anton, »ett slags livsfarlig Pan som trots sin alkoholism utstrålade kraft och vitalitet, en medfödd förförare, rutmagad och med svällande muskler vare sig han högg ved som en tokig eller spöade skiten ur kärring och ungar«. De två familjerna kommer att knytas samman och splittras när fyrvaktarättlingen Anton slutligen går in i mörkret och en annan historia börjar för den dotter som överlever.

Thomas Larsson gav ut två romaner på det tidiga 1980-talet. Fyrbåken är hans återkomst till litteraturen. Han är bosatt i Stockholm.

Klicka på bilden för fler inlägg 
om Vigdis Hjorth

Lärarinnans sång - Vigdis Hjorth
Lotte Bøk är en medelålders kvinna som är tillfreds med sitt liv. Hon trivs med sitt arbete på Konsthögskolan i Oslo och har ofta fått höra att hon är levande och engagerad i sin lärargärning. Det är konstens oerhörda förmåga att få oss att se världen på nya sätt, att ta ställning och agera annorlunda, som Lotte Bøk vill förmedla till sina studenter. När sistaårsstudenten Tage Bast ber Lotte att medverka i hans konstprojekt tackar hon ja. Han vill undersöka förhållandet mellan liv och undervisning genom att filma några lärare, både i och utanför undervisningssituationen. När Lotte tvingas in i rollen som den som blir betraktad uppstår snart en ny, främmande blick på hennes liv men vems blick är det? Mötena med Tage förändrar henne, och genom honom ser hon sig själv utifrån och börjar tycka att hon framstår som uppblåst och deklamatorisk. Vad är det hon har försökt säga i alla år? Vem har hon blivit? Och vad betyder hennes så kallade engagemang?

Lärarinnans sång är ett psykologiskt drama om en kvinna som tvingas till självrannsakan. Hjorth reflekterar kring vad som händer när slöjan dras av och en människa står inför sig själv, utan mask och kanske för första gången utan språk.

Vigdis Hjorth har tidigare skrivit t ex Arv och miljö, som vi diskuterat i bokcirkelgrupper i bokhandeln under 2018/2019. Arv och miljö rekommenderas till läsning! Lärarinnans sång läggs på vårt bokvalsbord, där vi har nyutgivna romaner - som skaver och ger oss möjlighet till nya funderingar och samtal.



Terapeuten - Helene Flood
Den unga psykologen Sara driver en privatpraktik för ungdomar från ett kontor ovanpå garaget i den stora, ärvda villan hon håller på att renovera med sin ambitiösa överarbetade arkitektman Sigurd. Men det går trögt med både jobb och renovering och en dag lämnar Sigurd ett svårtolkat meddelande på Saras telefonsvarare för att sedan försvinna.

Det gamla halvfärdiga huset känns långtifrån tryggt. Föremål försvinner och dyker upp igen, och är det fotsteg Sara hör från vinden om natten?

Terapeuten är en laddad, oförutsägbar spänningsroman om att vara vilsen i livet, om felval och förödande självbilder. En berättelse där inget är vad det ser ut att vara.

Helene Flood (f. 1982) är psykolog och har forskat om våld och traumarelaterad skam och skuld. Hon är bosatt i Oslo med man och två barn och har tidigare gett ut en ungdomsroman och sakprosa. Hennes första roman för vuxna, Terapeuten, gjorde succé i Norge när den kom ut och är i dagsläget såld till 26 länder.

Vi lägger normalt inte deckare och/eller spänningsromaner på vårt bokvalsbord till bokcirklarna, men ibland behöver gruppen något annat att fokusera på  -  då kan det hända att vi gör avsteg från våra stenhårda grundprinciper. 😏


Klicka på bilden för fler inlägg
om Årsboken

Årsboken - Sven Olov Karlsson
Tolv noveller som formar sig till en genomlysning av tillståndet i Sverige, i städer och glesbygd. Om högt flygande människor eller enkla jordnära som kämpar tyst, åtklämda av våldsamma händer, av samhällets kalkylerade reträtt eller klimatets förfall.

Här finns många frågor att tala om. Boken ter sig som en mycket bra bokcirkelbok. Eller är en mycket bra bokcirkelbok, skulle bokhandlerskan säga. Den tål att funderas kring.







Klicka på bilden för fler inlägg
om Kajsa Grytt

Performance - Kajsa Grytt
På ett berg ovanför Los Angeles ska en ny spektakulär konstplats invigas. Den svenska konstnären Johanna har fått fria händer att skapa ett verk som blir det första att visas där men hon har dubbla känslor för uppdraget. Vilka är miljardärsparet som gjort detta möjligt och vad vill de med sin investering?

Lärarinnans sång - se längre upp i detta inlägg -  behandlar också frågan om filmaren och det filmade objektet, personen. I Lärarinnans sång är huvudkaraktären den filmade personen och i Performance är huvudkaraktären filmaren. Från vems sida ska saken ses?








Medlöparna : en berättelse om Europas glömska - Géraldine Schwarz 
 ”Min fars föräldrar hade varken tillhört offren eller bödlarna. De hade inte utmärkt sig med modiga handlingar men hade heller inte syndat i överdrivet nit. De var helt enkelt 'Mitläufer': medlöpare, människor ’som följer med strömmen’. Deras inställning hade varit densamma som hos majoriteten av det tyska folket: små blundanden och mindre fegheter som sammantagna hade skapat de nödvändiga förutsättningarna för en av de grövsta organiserade statsförbrytelserna som mänskligheten upplevt.”

Géraldine Schwarz släkthistoria är en uppgörelse med den tystnad som omgärdat medlöparna, i såväl Tyskland som övriga Europa. Den sträcker sig från andra världskriget till våra dagar och frågar sig: vad händer med en kontinent som inte förmår minnas sitt egentliga arv?

Det här är en personlig historiebok. Hon skriver om sin släkt, gör personliga reflektioner. Hon skriver om viktiga skeenden. Fakta och personligt gör stor skillnad. En mycket läsvärd bok, som verkligen tål att talas om i en bokcirkel.



Herrarna satte oss hit - Elin Anna Labba

För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige. Myndigheterna kallar lösningen för en dislokation, men på samiska föds ett eget ord; Bàggojohtin, tvångsförflyttning. De första som tvingas iväg lämnar sina hem i tron att de ska få komma tillbaka.

Bakgrunden är att Norge har blivit en egen nation. Att människor flyttar över gränsen med renar är ett rött skynke för den norska staten som vill ha markerna för sina landsmän. 1919 kommer Sverige och Norge överens om att begränsa hur mycket ren som får flytta över gränsen och i och med det inleds tvångsförflyttningarna av ett stort antal renskötande familjer. Det blir också inledningen på ett mörkt kapitel i Sveriges historia.

Herrarna satte oss hit berättar nu historien genom de tvångsförflyttades ögon. Elin Anna Labba har samlat berättelser, foton, brev och jojktexter, och fram träder en kör av röster från de som inte längre kan berätta. Boken skildrar ett hårt liv, renar som går förlorade när de vänder norrut mot tidigare marker, barn som lämnas till släktingar och sedan blir kvar. Sorg som tystas men ändå förs vidare.


Klicka på bilden för fler inlägg
om Viet Thanh Nguyen

Flyktingar - Viet Thanh Nguyen
Till alla flyktingar överallt så inleder Viet Thanh Nguyen sin novellsamling Flyktingar. I åtta berättelser skildrar han människor som står med fötterna i två världar, med dubbla identiteter och vacklande lojaliteter. Några har kommit med båt från Vietnam till USA och försöker navigera mellan det nya och det gamla landets förväntningar på dem. Andra har blivit kvar, med en stark längtan efter ett liv på andra sidan havet. Några ser framat, andra bakåt och alla har de sina drömmar.

Viet Thanh Nguyen, själv flykting från Vietnam, följer upp den Pultizerprisvinnande romanen Sympatisören med en novellsamling som hyllats av en unison amerikansk kritikerkår. I Flyktingar undersöker han i sina berättelser migrationens och krigets påverkan på den enskilda människan.

Viet Thanh Nguyen föddes 1971 i Vietnam men växte upp i USA, dit han som fyraåring flydde tillsammans med sina föräldrar. Han är professor i Ethnic studies vid University of Southern California och nyutsedd hedersdoktor vid Uppsala universitet.

Nguyen medverkar regelbundet som krönikör i New York Times och Los Angeles Times, där han gjort sig ett namn som en radikal röst i bland annat flyktingfrågan. Hans debutroman Sympatisören (Tranan 2018) fick ett enormt genomslag när den gavs ut i USA och fick ta emot en lång rad utmärkelser, däribland det prestigefyllda Pulitzerpriset 2016. Boken togs emot som ett hett efterlängtat vietnamesiskt perspektiv på Vietnamkriget.

(Den större delen av detta inlägg är text från förlagens beskrivningar av bok och författare).

En stenhård grundprincip i bokhandeln är förstås att vi ska visa varsamhet i kontakter med andra människor. Det gäller nu och det gäller alltid. Med hänsyn till det förhatliga viruset som cirkulerar i samhället vill vi särskilt påtala att du ska stanna hemma om du är sjuk, varit utsatt för smitta eller är rädd/orolig för att bli sjuk.

Vi vill dock ändå att du ska vara med i vårt samtal, varför vi ber dig delta per telefon, Google Hangouts eller Messenger/videofunktionen om du inte fysiskt kan/vill vara på plats. Hör av dig - om/när du undrar hur detta rent praktiskt ska gå till.

A..





Håll distans. 
Tvätta händerna. 


Visa varsamhet i kontakter med andra människor. 

Stanna hemma om du är sjuk. 

Nys och hosta i armvecket. 


Håll distans.
Tvätta händerna.
Hjälp någon som har det tufft.
Handla lokalt.

Njut av dagen! 







#handlalokalt  #nuhjälpsviåt  #roslagensbokhandel  #norrtälje  #viharöppet  #dinlokalabokhandel 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...