fredag 20 mars 2020

Bomullsängeln - Susanna Alakoski


Hilda är alls inte ensam. Hon har katten Kisuli. Hon har Sanna-täti, som tar hand om allt och som föddes för en halv evighet sedan, samma dag som elden brände gamla Vasa till aska. Och hon har mor, som fått stirrsjukan och är bortom allt. Far är någonstans i Amerika.

När Hilda har vuxit till sig hamnar hon i olycka, får lämna mostrarna, mostermännen och tryggheten på gården Sorola för att tjäna piga, koka lut, byka, sätta potatis, räfsa hö.

Hennes vän Helli förstår inte varför man ska slita så ont för någon annan och får med sig Hilda till Vasa, till den orangefärgade bomullsfabriken med pipa högre än Trefaldighetskyrkan. Här ska de arbeta. Här ska de bo och leva. Här ska de bli bomullsänglar.

Med Bomullsängeln inleder Susanna Alakoski en svit romaner om kvinnors liv, arbete och längtan i Finland och Sverige under hela nittonhundratalet. En berättelse om fred och krig, där vardagsliv och världspolitik är trådar i samma väv.

Bomullsängeln är en detaljrik roman, men möjlighet till mången ny kunskap t ex om historia, om kvinnors liv och förutsättningar i Finland tidigt 1900-tal.

Här finns mycket att tala om i en bokcirkel, eller fundera över alldeles för sig själv.

Rekommenderas, ja. 

A..Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...