torsdag 4 juli 2024

3/8-24. Vädring av folkdräkter...

Hej.

Vi arrangerar en folkdräktsvädringsdag den 3 augusti i Norrtälje och söker dig som vill träffa likasinnade för visning och samtal om dräkter. Håller du till i närheten av Norrtälje eller kommer du bortifrån? Vill du visa din dräkt - eller komma i kontakt med andra dräktintresserade? Kanske sälja eller köpa? Är du själv eller är ni en grupp som arbetar tillsammans, t ex en hembygdsförening?

Dräkten kan vara lokal, nationell eller komma från ett annat land. Den kan vara en folkdräkt, en folklig dräkt, en festlig dräkt eller på annat sätt höra till människor och kultur.

Vi kommer också - förutom dräkterna - att berätta om vädringsdagen betydelse och uppkomst.

Har du en dräkt som du vill visa och berätta om?

Hör av dig till info@roslagensbokhandel.se om du vill vara med i detta.



Arrangör

Mångfald Tillsammans (ideell förening)

Tfn 0708905731


onsdag 3 juli 2024

Vi blir det liv vi lever : en berättelse om ödet. Svend Brinkmann



Vi blir det liv vi lever : en berättelse om ödet.
Svend Brinkmann.





Är vi rakt igenom autonoma individer, fria att göra det vi vill? Eller spelar ödet någon roll i våra liv? Och hur kan vi förlika oss med vårt förflutna? Det här är frågor som Svend Brinkmann ställer sig i boken Vi blir det liv vi lever.

Startskottet för boken är det handskrivna brev som Svend Brinkmann mottar från en av sina läsare en sommardag 2018. Brevskrivaren Lili, 93 år, och Svend blir brevvänner och börjar så småningom att ses i Lilis lägenhet. Där berättar Lili sin livshistoria: om förälskelser i tyska soldater under kriget, om ångest, sorg, glädje och en strävan efter värdighet under sina 33 år i psykoanalys.

Lilis berättelse väcker funderingar hos Svend: Har vi glömt ödets betydelse för våra liv? Är det betydligt mycket mindre som är upp till oss själva och våra fria val än vad vi har lärt oss att tro? Vi blir det liv vi lever är både en berättelse om Lilis händelserika liv och Svend Brinkmanns tankar om en psykologi som tar ödet på allvar. Eller som Brinkmann uttrycker det: Livet utgörs inte bara av en rad val som är frikopplade från varandra, utan också av ett livslångt förhållande till en livstråd eller ett öde, som individen inte nödvändigtvis själv är upphov till.

SVEND BRINKMANN, född 1975, är professor i allmän psykologi och kvalitativa metoder vid Aalborg universitet i Danmark. Han har tidigare givit ut ett flertal uppmärksammade böcker, däribland Stå fast och Ta ställning för ett meningsfullt liv.


Placerad i anslutning till psykologi, tänkvärt - i Ryssladan, alltså. Innan glasdörren, till vänster! :)

tisdag 2 juli 2024

Tillsammans : människan som människans räddning. Lasse Berg.

 

Tillsammans : människan som människans räddning. 

Lasse Berg. 


Vad kan vi lära oss, inte bara om andra utan om oss själva? Kan den kunskapen betyda något inför framtiden? 

Vi lever i en tid där förtryckarna fått ny kraft. Var det självklart att det skulle gå som det gått? Nej, men det finns svar på vad som lett oss hit. I sin nya bok Tillsammans vill Lasse Berg få oss att se både vår värld och oss själva i ett nytt ljus. Utifrån sina egna unika erfarenheter som rapportör från ett halvsekels vistelser i Asien och Afrika, där tre fjärdedelar av mänskligheten bor, och sin inblick i krig, tyranners världsbild och massvält, samt i en mänsklighet som fick det allt bättre, försöker han förklara samtiden.  


Vi får följa flygvapenmeteorologen som började rota i klimatförändringarna redan på 70-talet. Hos reformerade människoätare på Nya Guinea börjar Lasse Berg inse hur det här med stormän och deras makt uppstår det som i klimatförändringarnas spår hotar oss alla. För trots allt som sker nu måste vi inse att hoppet inför framtiden står att finna i vårt eget inre, det som är vår medfödda natur. Författaren vandrar med hjälp av bioarkeologer och bushmanvänner i fotspåren av vår afrikanska uppväxt och ser bilden av vårt ursprung framträda. De enskilda drag i vår medfödda natur som kan bli vår undergång eller vår räddning. Som kan skapa vågor av folkmord eller leda oss mot en bättre tillvaro.  


Placerad på frontbordet i butiken.


#LasseBerg #tillsammans #ordfront #kulturtorget #platsendärsamtalförs #klimatförändringar #klimatomställning 

måndag 1 juli 2024

Ursäkta mig! Argument som driver och bromsar klimatomställning. Nina Wormbs och Maria Wolrath Söderberg.

 



Ursäkta mig! Argument som driver och bromsar klimatomställning.

Nina Wormbs och Maria Wolrath Söderberg du också källsortera som en galning, och tänka att det i alla fall balanserar andra saker du gör som är mindre bra för klimatet? Du är inte ensam. Vi brukar resonera med oss själva om val vi gör, i både stort och smått. Vi försöker hitta ursäkter som fungerar. Det gäller också för klimatet. Och ibland hindrar det en större omställning till ett hållbart samhälle.  

Den här boken är för dig som vill ställa om och leva ett hållbart liv och som tycker att det är ganska jobbigt. Här finns exempel på hur vi resonerar när vi inte lyckas riktigt. Men också hur man kan tänka och handla annorlunda. Du kommer nog att känna igen dig. Kanske är det fortfarande jobbigt, men också hjälpsamt att se hur andra kämpar, och hur man kan hitta nya vägar.  


Nina Wormbs och Maria Wolrath Söderberg har i sin gemensamma forskning försökt förstå varför omställningen till ett hållbart samhälle går så trögt, trots att vi vet och kan så mycket. Båda arbetar för att få ut sin och andras forskning till allmänheten. Den här boken är ett exempel på det. Nina Wormbs är professor i teknikhistoria på KTH och Maria Wolrath Söderberg är docent i retorik på Södertörns högskola.


Vi pratar om klimatet. Några upprörs, några lägger ansvaret på andra och några lägger manken till i alla led. Plötsligt åker ändå hen som sorterar soporna flyg till Nice eller New York och tycker att hen gör gott nog annars. Hen hamnar på klimatminus på ett kick. Vad behöver vi - jag, du, var och en - göra för att inte bidra till ett klimatminus? Hur hittar vi vårt helhetstänk? Hur tänker vi och hur lever vi, egentligen? Är det verkligen ok att förstöra för kommande generationer? 


Elin Röös sommarpratade 2022 om ämnet, du kan lyssna på Sveriges Radios hemsida: här. Den här boken, Ursäkta mig!, går i liknande spår. Den är lätt, liten och viktig. 


Kan vi tala vidare i frågorna och se att vi, var och en, är ansvariga för jordens väl? 


Ursäkta mig! är en bok för dig som vill ha en smart och lätt introduktion till tanke, ansvar och göranden i klimatfrågorna. 


Låt oss tala om klimatfrågorna och vad var och en kan göra. 


Åk tåg. 

Avstå flyg. 

Handla lokalt. 

Handla ekologiskt, närodlat och Kravmärkt. 

Avstå plast. 

Gå över till mer vegetariskt kost. 

Sopsortera.

Pressa politiken - lokalt, nationellt och globalt - att fatta obekväma beslut som tvingar fram beteendeförändringar.

Lev enklare.

Avstå överflöd som frestar på miljön.

Kör mindre bil.

Samåk, använd allmänna kommunikationer.

Cykla, promenera.

Bilda dig. 

Argumentera över med de som vägrar att se och lyssna.

Använd inte torvjord till dina blommor eller odlingar.

Ta ansvar för jordens väl i allt du gör.

Med mera. 

Och så vidare.






#ursäktamig #klimatomställning #ninawormbs #mariawolrathsöderberg #makadam #roslagensbokhandel

 #kulturtorget 

På insidan. Pauline Hillier.


På insidan är den sanna historien om en ung fransyska som till följd av en demonstration i Tunis grips och förs till kvinnofängelset, La Manouba .

Mellan murarna upptäcker Pauline en ny världsordning, med regler på ett språk hon inte förstår. Till Paviljong D, där hon delar cell med tjugoåtta andra, har hon bara fått ta med sig en enda bok: Les Contemplations av Victor Hugo. Dikter att hålla sig fast vid; som ett fönster mot världen utanför. Men i marginalen på denna bok börjar snart den unga kvinnan att skriva en helt annan historia. Berättelsen om mördare, tjuvar, brottsoffer som allteftersom dagarna går berättar sina sanningar för henne. Berättelsen om kvinnorna som delar hennes vardag, ger henne sin syn, sina leenden och lär henne att bevara värdigheten, vad som än händer. 

På insidan är en flammande självbiografisk roman full av medmänsklighet, ett porträtt av en grupp kvinnor som enade står upp mot manlig orättvisa. 

Att dricka te på utflykten.


Vad behöver jag för att dricka te på min utflykt?

  • Tändstickor.
  • Kök/brännare.
  • Kastrull.
  • Gas.
  • Vatten.
  • Tepåse. (Mjölk. Citron. Honung. Socker.)
  • Kåsa.
  • Soppåse för tepåsen. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...