fredag 9 september 2022

Mitt stora vackra hat. Elisabeth Åsbrink.

Utgivningsdag; 20220905. 

Mitt stora vackra hat. Elisabeth Åsbrink.


Är kvinnan en hona eller en människa? Är mannen en härskare eller en slav? Ska förnuft råda eller den kristna moralen? Frågorna som formulerades under andra halvan av 1800-talet satte Europa i brand, och det var författare och intellektuella i Norden, med namn som Ibsen, Strindberg och Leffler, som tände stubinen.

Alla ville till Köpenhamn, för här fanns alltings centrum, litteraturkritikern Georg Brandes, det moderna Nordens gudfar. Hit drogs också Victoria Benedictsson, en postmästarfru från Hörby, som gjort succé under pseudonymen Ernst Ahlgren. Hennes oförutsägbarhet och självständighet har fascinerat läsare och uttolkare in i våra dagar. Liksom hennes självmord: dog hon av olycklig kärlek till Georg Brandes, resultatet av övergrepp i barndomen eller var självmordet en logisk följd av att ha levt i ett patriarkalt system?

Elisabeth Åsbrink har i sin nya biografi följt Victoria Benedictsson/Ernst Ahlgren tätt i spåren. Från gården på Söderslätt över det klaustrofobiska äkta hemmet i postmästarbostaden i Hörby till rummet på hotell Leopold i Köpenhamn där hennes liv tog slut, när hon bara var trettioåtta år. Det här är en biografi om en tänkande kvinna som försökte spränga könsgränserna och slutade sitt liv i ett crescendo av emotioner, i en tid besatt av litteratur, sex och död.  

Elisabeth Åsbrink är en av våra främsta författare. Hon belönades med Augustpriset för Och i Wienerwald står träden kvar (2011), nominerades 2016 till samma pris för den internationellt prisade 1947, och debuterade skönlitterärt med sin självbiografiska Övergivenheten (2020).


Erbjudande till dig som är medlem i bokhandelns vänner i Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje!

Du erbjuds att köpa boken om Victoria Benedictsson/Ernst Ahlgren - av Elisabeth Åsbrink - i den här bokhandeln till ett rabatterat pris under september 2022. Erbjudandet gäller även vid beställning (alltså om boken har tagit slut i butiken). 

För dig som ännu inte är medlem i bokhandelns vänner hittar du info om detta här; https://bokbloggerskan.blogspot.com/2022/08/bokhandelns-vanner.html 

Andra erbjudanden för dig som är medlem i bokhandelns vänner;  https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/bokhandelns%20v%C3%A4nner
#bokhandelnsvänner #elisabethåsbrink #mittstoravackrahat #polarisbokförlag 

#roslagensbokhandel #norrtälje #välkommentillbokhandeln #välkommentillnorrtälje #kulturiroslagen #kulturtorget #samtalgörskillnad #platsendärsamtalförs 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...