måndag 1 augusti 2022

Kvinnan som samlade världen : historien om Marie Hammer - Eva Tind


Under fyra decennier, från 1930-talet till 1970-talet, reser den danska zoologen och entomologen Marie Hammer jorden runt med ett övergripande mål: Hon ska genom sina insektsstudier bevisa att världens kontinenter en gång suttit ihop. Hon bildar också familj, men vägrar - i trots mot den rådande tidsandan - att låta det stå i vägen för hennes forskning.

Som första kvinna följer Marie Hammer 1932 med på polarforskaren Knud Rasmussens sista expedition till Thule på Grönland. Därefter samlar hon själv in pengar till sina månadslånga expeditioner, och skriver som oavlönad forskare sin doktorsavhandling hemma vid köksbordet med fyra barn omkring sig.
Trettio år efter sin första expedition ska Marie Hammer förändra historien. Med en kompromisslös envishet - och genom alla de uppoffringar som krävts - har hon lyckats med sitt mål: att samla världen.
I svensk översättning av Sabina Söderlund.

EVA TIND [f.1974] är en dansk författare som bland annat tilldelats Romanprisen av Danmarks Radio och Klaus Rifbjergs debutantpris av Danska Akademin. Kvinnan som samlade världen är hennes hyllade, biografiska roman om en enastående men hittills ofta förbisedd dansk vetenskapskvinna och hennes längtan efter att göra avtryck i världshistorien.
Boken finns på bokvalsbordet till våra bokcirklar i augusti 2022. Vill du vara med i en bokcirkel där vi pratar om en bok som alla i gruppen har läst. Det leder till nya upptäckter, härlig läsning och framförallt många fina samtal. Syftet är att lära sig nytt, om människor, om läsning och kanske om sig själv. 


Gruppen består av max sju läshungriga och samtalsglada människor. Vi möts en gång var fjärde vecka för samtal om en bok som alla i gruppen har läst. Vi avslutar vårt möte, som tar ca 1 ½  timme, med att välja en ny bok. 


Välkommen till Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...