onsdag 6 oktober 2021

Våra dagars ljus : den oberättade historien om de judiska motståndskvinnorna som stred mot nazismen

 

I Våra dagars ljus skildrar författaren Judy Batalion de judiska kvinnor i Polen som blev motståndskämpar under andra världskriget. Det är en levande och djupt gripande berättelse om mod, överlevnad och kvinnlig vänskap.

Boken blev uppmärksammad långt innan den kom ut och filmrättigheterna köptes av Steven Spielberg. Kvinnorna, som kallas gettoflickor, organiserar judiska ungdomar runtom i landet, de smugglar vapen, bygger ett nät av underjordiska bunkrar i gettona och utför sabotage. I centrum står den unga Renia Kukielka som blir smugglare och budbärare. Tillsammans med Zivia, Frumka, Chawka och flera andra kvinnor riskerar hon livet i kampen för att rädda judar undan nazisterna. Kvinnorna undervisar barn och vårdar de gamla i gettona. Samtidigt mutar de tyska soldater med whiskey och hemlagad mat och skjuter sedan ihjäl dem.

Judy Batalion följer dessa kvinnor genom förödelse och fångenskap, och, några få, fram till våra dagar. Våra dagars ljus är en oförglömlig historia om kvinnligt motstånd och ett omistligt kapitel om Förintelsen.

😏 

En kund kommer in i butiken och frågar efter Våra dagars ljus : den oberättade historien om de judiska motståndskvinnorna som stred mot nazismen. Som tur var hade jag den i butiken. Hen var otroligt taggad för omedelbar läsning. Jag tar annars alltid hem böcker enligt kundens önskemål om en bok inte finns inne just när kunden kommer. Mängden utgivna böcker gör det omöjligt att ha allt på plats, men att bestå med beställning gör jag mycket gärna. Att beställa i butiken ger förstås en mindre miljöbelastning än att beställa via nätet som en enskild försändelse. Här slipper vi mängden enskilda försändelser, extra emballage, returskick och vi reducerar därmed också antal transporter. Du gör skillnad för miljön genom att beställa i din lokala butik i stället för att beställa på nätet. Du gör också skillnad för den lokala handeln genom att handla i de butiker som finns på din ort eller på den ort du tillfälligt besöker. Vi, och säkert de flesta butiker i vår lilla stad, gör vårt yttersta för att hjälpa just dig att få hem just det du letar efter. Tack, för att du handlar lokalt. Tack, för att du gör skillnad för miljön. Jag lovar att göra mitt yttersta för att hjälpa dig.

Våra dagars ljus : den oberättade historien om de judiska motståndskvinnorna som stred mot nazismen berättar om människor. Judy Batalion berättar om människor som försökt och som har gjort skillnad för andra. Det är alltid enskilda människor, var för sig och tillsammans, som är de som tillåter, försöker och gör skillnad. De som hittar nya vägar, de som inte tolererar övergrepp, de som strävar efter mänsklig rättvisa och de som förbehållslöst strävar efter att hjälpa andra. Att idka motstånd mot övergrepp kräver mod, glöd och engagemang. Det kräver också ett viktigt rättspatos, ja, en känsla för rätt och fel, och en känsla för andra som drabbas av det felaktiga. 

Våra dagars ljus - är en bok för en skön soffa, en skälig dos tid, en varm kopp te och en stor dos eftertanke. 

Välkommen till Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje

A..#våradagarsljus #judybatalion #naturkultur #andravärldskriget #förintelsen  #omdejudiskamotståndskvinnorna   #välkommentillbokhandeln  #välkommentillnorrtälje  #roslagensbokhandel  #norrtälje  #kulturiroslagen isbn 9789127159778


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...