onsdag 6 oktober 2021

Ett lyckligare år - Jonas Gardell


1879 skriver den kände filosofen Pontus Wikner en text han kallar Psykologiska självbekännelser. Manuset låses in i en blecklåda som enligt direktiven ska förvaras på Uppsala Universitetsbibliotek i minst 50 år innan någon får bryta förseglingen och läsa. Dess innehåll är så kontroversiellt och så skandalöst att enbart ryktet om den förseglade blecklådan skapar panik i Pontus Wikners vänskapskrets och man försöker utverka hinder för att blecklådan någonsin ska få öppnas. Ändå är det Wikners vilja att hans text någon gång ska publiceras. I en framtid när allt är förändrat. Han drömmer om ett lyckligare år.

1970, nästan 100 år efter att Pontus Wikner skrivit sina olyckliga bekännelser, bildar några ungdomar i Örebro föreningen Gay Power Club. Den excentriske Ronny går ut i Örebro mitt på dagen i full drag. Kärleksparet Vanja och Kerstin skapar sensation i rikspressen som "flickorna som vill gifta sig". Och tillsammans genomför de den första demonstrationen någonsin i Sverige för homosexuell frihet.

Ett lyckligare år är den gripande berättelsen om de unga studenterna Pontus och Herman och deras omöjliga kärlek under andra halvan av 1800-talet. Det är den fantastiska berättelsen om några modiga ungdomar i en liten stad i Mellansverige under andra halvan av 1900-talet som bestämmer sig för att också de har rätt till lycka. En svindlande roman om kärlek i en tid när kärleken saknade språk.

Ett lyckligare år är den sanna historien om hur kampen för vår frihet började. Och utan början är vi ingenting.



Bibliografi Jonas Gardell (enligt wikipedia)


1979 – Den tigande talar (dikter)
1985 – Passionsspelet (roman)
1986 – Odjurets tid (roman)
1987 – Präriehundarna (roman)
1988 – Vill gå hem (roman)
1990 – Fru Björks öden och äventyr (roman)
1992 – En komikers uppväxt (roman)
1993 – Mormor gråter och andra texter
1995 – Frestelsernas berg (roman)
1997 – Isbjörnarna. Cheek to cheek. Människor i solen (tre pjäser)
1998 – Så går en dag ifrån vårt liv och kommer aldrig åter (roman)
1998 – Oskuld och andra texter
2001 – Ett ufo gör entré (roman)
2003 – Om Gud (essäistik, religionshistoria)
2006 – Jenny (roman)
2009 – Om Jesus (essäistik, religionshistoria)
2011 – Har man inget liv får man köpa ett som alla andra: Samlade visdomsord 2010-2011
2012 – Jesus sista ord på korset var INTE "Härifrån ser man hela Mariannelund!"
2012 – Torka aldrig tårar utan handskar: 1. Kärleken
2013 – Torka aldrig tårar utan handskar: 2. Sjukdomen
2013 – Torka aldrig tårar utan handskar: 3. Döden
2014 – Livet suger och sen dansar man disco!
2016 – Bara på besök
2018 – Till minne av en villkorslös kärlek
2021 – Ett lyckligare år



Jag läser Jonas Gardells bok Ett lyckligare år. Jag hör hans röst. Hans sätt att tala, hans korta och rappa takt känns i läsningen. Jag har inte tidigare läst Gardell. Nu läser vi i vår bokcirkel. 


Hur kommer det sig att jag hör hans röst när jag läser? Skriver han på liknande sätt som han talar. Oavsett vilket, så blir jag oerhört imponerad av hela hans produktion. Böcker, pjäser, scenkonst, musik, med mera, i en makalös mängd. Så idogt, så härligt och så fantastiskt. Jag måste säga att jag beundrar människor som så ihärdigt fortsätter med en positiv produktion som roar, informerar och gör positiv skillnad för människor. Vi tackar och bockar och hoppas att han fortsätter sitt skrivande och skådespelande i många år än. 


Jonas Gardell skriver en berättelse om män som förälskar sig i varandra. De har starka känslor, de har ett omgivande förbud, någon är kyrkans man som också omger sig med män och gossar. Just berättelser om gossar landar inte gott i mitt hjärta, men kärlek mellan människor gör. Det gör, vare sig det är mellan man och kvinna, mellan man och man eller mellan kvinna och kvinna. Kärlekens känslor mellan människor är något viktigt, vackert och viktigt. Tänk, att det ska vara så svårt? Här tvingas männen gifta sig med en kvinna för att få livet att fungera. För att tiden kräver så. Kanske kräver tiden det nu också? För att människor fortfarande inte är toleranta och inte kan se att kärleken inte ser lika ut för alla? Ja, alla våra skillnader i tanke och handling är både vacker, förskräckande och förundrande. Det är livet, att tänka och tycka olika, men det är verkligen sorgligt och förskräckande när vi inte har tolerans mot varandra, varandras kärlek och livsval och ser till allas våra mänskliga rättigheter. 


Hur länge måste man kämpa för sina rättigheter innan de är självklara? 
Gardell berättar också om samhället, hur det ser ut och dess utveckling. Städer formas till nytt över tid och politiska partier får nya frågor på bordet. Det är samhällsutveckling och enskilda människor som gör att frågor kommer på bordet, att någon törs och vill. Att någon utsätter sig för risken att få ett allvarligt mothugg. Så länge majoriteten inte ändrat sig kan minoriteten få arbeta hårt för att få sina frågor på bordet. Det krävs en vilja, en sorts godkännande, av majoriteten - eller det samhället klassar som normalitet - för att frågorna ska kunna hanteras.


70-tal i Örebro, homofobi, rädsla och våld mot homosexuella. Sjukdomsklassning. Ja, så förskräckligt det är med trångsynthet. Det är ju ändå en fröjd att läsa att Ronny bestämmer sig, inser, att också han har rätt att vara lycklig. Han, man, uppfylld av varma känslor för en annan man - har alltså rätt att vara lycklig. Ja, just det. Varför i hela friden vill någon tro något annat? 


För att andra nationaliteter eller ursprung än vita ska få en möjlighet att åstadkomma rättvisa och förändring krävs att de vita - den egenpåstådda överhögheten - låter det ske. Accepterar andras rätt. Samma gäller förstås religion, sexualitet och andra frågor där andras vilja har åstadkommit strukturen. Var och en behöver se vad som är rätt och varför vi ibland inte kan tolerera andra synsätt. Då behöver vi tänka fler varv. Det är maktgruppen som har ansvar för minoriteter eller utsatta människors rätt. Maktgruppen måste låta dem komma till tals, förstå att det finns fler synsätt på mänskligheten. Oavsett vårt ursprung, sexualitet, kön, hudfärg, funktionshinder eller liknande har vi samma värde - alla, alltid. Det är förstås samhällets ansvar att se till att det märks, syns och känns så. Är så. 

Gardells berättelser är onekligen skrämmande. Utanförskap, ensamhet, rädsla och längtan efter något omöjligt och förbjudet förstör onekligen liv. Man, jag, blir arg och återigen förstummad över hur normalitetstanken och förbud mot avsteg från det som anses det rätta pågått så länge. Jag blir förtvivlad över många liv som förstörs längs vägen. Nej, jag kan inte sätta mig in i känslan som rör  utsattheten kopplad till invandring, sexualitet, rasism, funktionshinder, religion och annat som utsätter människor för utanförskap och rädsla. Jag kan bara gissa fasan, men jag kan inte veta. Jag har inte varit i den. 


Så länge det finns en person som inte törs, så är det en för mycket. Så länge det finns en person som dömer, avskyr och hetsar emot människor, så är det en för mycket.


Jag rekommenderar läsning av Gardells bok Ett lyckligare år. Låt oss sen tala om hur det kommer sig att människors rättigheter inte fungerar. Ja, inte då och inte nu. Vi kan också tala om hur genomvidriga människor kan vara, ja, inte alla. Men, några av de som inte förstår vad livets rätt är.


Det är verkligen en himmelsk tur att det finns folk som gör. Utan början vore världen en väldigt mycket sämre plats. Vi har ett långt stycke kvar, men färden för människors rätt har börjat.

A.. 



Läs också.. 



#ettlyckligareår #jonasgardell  #roslagensbokhandel #enriktigbokhandel #norrtälje #kulturiroslagen #kulturtorget #VälkommentillNorrtälje #välkommentillbokhandeln #sensusnorrtälje   ISBN 9789113111216  #mänskligarättigheter 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...