söndag 31 oktober 2021

Älskade Ester - Kent Lundholm


Älskade Ester
är en roman som har dokumentär grund. Ester Nilsson levde mellan åren 1896-1985 i Lycksele kommun. Hon gick under smeknamnet Ester Duva. I Älskade Ester ger författaren Kent Lundholm ett kärleksfullt och inträngande porträtt av denna märkliga kvinna, som var ”nalta eljest”. Efter trettio års isolering i väglöst land, följde hon som ung föräldrarna till ålderdomshemmet. Där blev hon kvar i 56 år. Förutom att Ester närvarade vid tusentals begravningar, syntes hon även på stadens alla premiärer och invigningar.

Bibliografi Kent Lundholm (enligt Wikipedia) 

  • 1999 – Svin föder svin (Roman)
  • 2003 – All världens lycka (Roman)
  • 2006 – Konungarnas Konung från Baklandet (Roman)
  • 2012 – Vedtjuven (Roman)
  • 2016 – Spring Kent, spring! (Självbiografi)
  • 2019 – Män som spelar schack (Roman)
  • 2021 – Älskade Ester


Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Kent_Lundholm



En kund besökte butiken och beställde Älskade Ester. När boken kom och jag läste baksidestexten blev jag alldeles varm i hjärtat. Återigen, vad vore vi utan alla dessa författare som lägger tid och kraft på berättelser som behöver berättas. Ester är uppenbart en alldeles speciell människa. Tänk, att någon har vandrat i hennes spår, begrundat hennes liv och format en roman om henne. Tack, Kent Lundholm, för dina ögon till Ester. Det är sådant som gör världen till en bra plats. Någon skulle kanske säga att det är galenskap. Själv tycker jag att det är magi. Tack. 




#älskadeester. #kentlundholm #roslagensbokhandel #norrtälje #välkommentillbokhandeln #välkommentillnorrtälje #kulturiroslagen 

1 kommentar:

  1. Tack för fina ord. Jag har följt Ester sedan 1973, men först 2012 blev hon begriplig. Ester fick konturer. Ändå vågade jag inte skriva romanen om Ester Nilsson Duva förrän 2019-2021. Detta under hot från Parkinson. Romanen med dokumentära inslag ledde till att Svenska kyrkan i Lycksele kulturmärkte hennes grav, Lycksele kommun ämnar resa en staty och döpa en gata i Esters namn. Älskade Ester släpptes i juni och första upplagan tog slut efter ett par veckor. I november trycks den femte upplagan. Jo, boken om Ester har blivit en riktig succé. Hälsar Kent Lundholm, författaren till Älskade Ester.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...